IT-palvelusektori: Odotuksemme vuodelle 2024 pääsääntöisesti yhtiöiden ohjeistuksien alalaidalla
Ennusteemme vuodelle 2024 pysyivät käytännössä ennallaan hyvin odotuksien kanssa linjassa olleen Q4:n myötä. Arvioimme listattujen IT-palveluyhtiöiden kasvavan maltillisesti, selvästi historiaa hitaammin vuonna 2024. Odotamme kaksijakoisen dynamiikan edelleen jatkuvan, mutta historiaan nähden eri yhtiöprofiilien pärjäävän muuttuneessa markkinatilanteessa. Kysyntäympäristö on arviomme mukaan edelleen odottava ja varovainen. Erityisesti hintapaine luo haasteita. Toisaalta digitalisaation trendi ei pysähdy ja nopeammin kasvavia alueita löytyy edelleen, kun kriittisten toimintojen kehitystä ei voida pysäyttää. Odotamme sektorin kannattavuuden parantuvan hieman kulusäästöjen ajamana, mutta olevan vielä alle potentiaalin hintapaineesta ja laskutusasteiden hallinnan haasteista johtuen. Kokonaisuutena odotuksemme vuodelle 2024 ovat pääsääntöisesti yhtiöiden ohjeistuksien alalaidalla.
Vuonna 2024 odotamme kasvun jatkuvan maltillisena ja selvästi aikaisempia vuosia hitaampana
Kasvuennusteemme vuodelle 2024 pysyivät isossa kuvassa ennallaan Q4-raporttien jälkeen. Odotamme IT-palvelusektorin orgaanisen mediaanikasvun olevan +2 % ja keskiarvokasvun nollan tuntumassa (Q3’23-raporttien jälkeen 2 % ja 2 %). Lisäksi odotamme yrityskauppojen tukevan vain hienoisesti kasvua (keskiarvolla mitattuna ~1,5 %). Yrityskauppoja tulee toki oletetusti kuluvana vuonna, mutta niiden vetoapu jää hyvin todennäköisesti kuitenkin selvästi historiaa pienemmäksi. Osaltaan heikompaan kasvuun vaikuttavat myös vahvat vertailuluvut ensimmäiseltä kvartaalilta. Näin ennustamme kasvun olevan selvästi edellisiä 6 vuotta hitaampaa (2023: 0 % ja 2018–2022 8–16 %). Markkinatilanteeseen ja asiakaskysyntään liittyy edelleen merkittävää epävarmuutta, erityisesti asiakashintoihin. Useampi yhtiö kertoi Q4:n yhteydessä lähteneensä mukaan hintakilpailuun, ymmärryksemme mukaan pääosin julkisella setkorilla, minkä myötä markkinan voidaan sanoa tällä hetkellä olevan epäterve. Tämän myötä ennusteisiimme liittyy luonnollisesti edelleen paljon epävarmuutta.
Vuonna 2024 arvioimme yhtiöiden kehityksen edelleen jakautuvan eri kategorioihin niiden erilaisten profiilien perusteella. Ohjelmistokehitykseen profiloituneiden ja vahvemmalla yksityisen sektorin painolla operoivien yhtiöiden kehityksen arvioimme olevan suhteellisesti vaisumpaa myös vuonna 2024 (Witted, Vincit, Siili). Sen sijaan julkisella sektorilla, sekä perinteisimmillä IT-palvelualueilla operoivien yhtiöiden kehityksen odotamme olevan suhteellisesti parempaa (Netum, Innofactor, Gofore, Digia, Solteq). Näillä yhtiöillä selkeästi suurempi osa liikevaihdosta on jatkuvaluonteista tai perustuu pitkiin sopimuksiin, kuten myös Digital Workforcella. Yhteenvetona voidaan sanoa, että aikaisemmin hitaammin kasvaneet yhtiöt pärjäävät nyt suhteellisesti paremmin ja toisinpäin.
Listatuista yhtiöistä 9/11 antaa ohjeistuksen vuodelle 2024. Gofore ja Witted eivät ohjeista. Ohjeistavista yhtiöistä vain kahdella sisältyy mahdollisuus liikevaihdon laskusta (Siili ja Vincit). Kokonaisuutena voidaan sanoa, että ennusteemme ovat pääsääntöisesti liikevaihto-ohjeistuksien alalaidassa. Yhtiöiden tulosohjeistukset indikoivat pääsääntöisesti kannattavuuden tai absoluuttisen tuloksen paranevan vuonna 2024. Vain Tietoevryn ohjeistus sisältää mahdollisuuden pienestä kannattavuuden tai tuloksen laskusta.
Lähde: Yhtiöt ja Inderes
Kysyntäympäristö on edelleen haastava ja fokus osaajien sijasta myynnissä
Markkinadynamiikan osalta voidaan edelleen sanoa, että kilpailu on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen siirtynyt selvästi tekijöistä asiakkaisiin. Kilpailun siirryttyä osaajista asiakkaisiin, on kasvun kannalta kriittistä onnistumiset myynnissä. Luonnollisesti ne yhtiöt ovat vahvoilla, joilla tähän on panostettu jo aikaisemmin. Toisin sanoen, ne yhtiöt, joiden vahvuus on ollut erityisesti osaajarekrytoinnissa hyötyvät siitä nyt suhteellisesti aikaisempaa vähemmän. Osaajamarkkinan osalta vaihtuvuus säilynee edelleen matalana ja osaajia on saatavilla nyt paremmin kuin vuosiin niille, joilla myynti toimii ja asiakaskysyntää riittää. Lyhyellä aikavälillä sektorin kysyntänäkymä on mielestämme riippuvainen yleisestä makrotalousnäkymän paranemisesta. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä sektorin kysyntänäkymä on edelleen hyvä.
Kysynnän hiipumisesta suurin osa johtuu ymmärryksemme mukaan projektien pysäyttämisestä ja lykkäämisestä, eikä niinkään lopettamisesta. Näin suuri osa kysynnästä siirtyy vain eteenpäin ja muodostaa niin sanottua ”investointivelkaa”. Arviomme mukaan tämä voi laskun tapaan alkaa purkautua suhteellisen nopeasti, kun talousnäkymä paranee. Jotkut toimijat pitävät myös osaajia ”penkillä”, odottaen toimituksien alkamista, mikä vaikuttaa negatiivisesti laskutusasteisiin ja tätä kautta erityisesti kannattavuuksiin. Tämä on arviolta osin vaikuttanut myös siihen, että useampi yhtiö lähti Q4:llä mukaan hintakilpailuun ja haluaa siten saada ”penkillä” istuvat osaajat töihin, lomautuksien tai irtisanomisien sijaan. Toisaalta nousseen korkoympäristön myötä on myös perusteltua olettaa, että asiakkaiden kehityshankkeiden tuottovaateet ovat nousseet. Näin kaikki aikaisemmin suunnitellut spekulatiivisemmat kehityshankkeet eivät välttämättä käynnisty uudessa rahan kalliimmassa hintaympäristössä.
Asiakastoimialoittain monilla menee edelleen heikosti ja investointikynnys on aikaisempaa korkeampi, mutta myös syytä kevyelle optimismille löytyy. Koronlaskujen odotetaan olevan jo suhteellisen lähellä ja kuluttajien ostovoiman odotetaan kehittyvän positiivisesti tänä vuonna. Hyvin menestyviäkin toimialoja löytyy kuten finanssi ja vakuutus, turvallisuus ja energia. Teollisuussektorilla on hajontaa, mutta maailmantaloudesta on myös saatu lupaavia signaaleja, mikä tukisi erityisesti vientivetoisia teollisuusyrityksiä.
Julkinen sektori elää nähdäksemme omaa kiertokulkuaan ja on enemmän riippuvainen mahdollisista hallituksen säästötoimista. Toisaalta digitalisaatio tuo tehokkuutta julkiselle sektorille ja esimerkiksi SOTE:een liittyvä kysyntä on vielä kiihtymässä. Näin arvioimme julkisen sektorin kysynnän pysyvän kokonaisuutena hyvällä tasolla. Viime vuonna nähty, paikoin nopeakin, kysynnän lasku on mielestämme vain normaalia talouden syklisyyttä ja osunut vahvemmin vain osaan markkinasta.
Useat osa-alueet vetävät edelleen hyvin. Tässä markkinatilanteessa muodissa ovat projektit, jotka ovat liiketoimintakriittisiä (kuten data ja analytiikka sekä toiminnanohjausjärjestelmien kysyntä) tai joilla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä, kun taas uusia kehityshankkeita aloitetaan nyt selkeästi vähemmän. Tekoäly on myös ollut kuuma puheenaihe, ja osaltaan se kiinnostaa erityisesti tässä markkinatilanteessa, koska sillä on mahdollista saavuttaa asiakkaalle kustannussäästöjä ja tehostaa myös toimittajien työtä. Kokonaisuudessa tekoälyllä on kuitenkin toistaiseksi yhä pieni rooli. Lähivuosina se avaa kuitenkin uusia kasvumahdollisuuksia. IT-palveluyhtiöiden on kuitenkin arviomme mukaan isossa kuvassa vaikeata hakea tekoälystä selvää kilpailuetua toisiinsa, mutta sen hyödyntäminen on mielestämme hyvin kriittistä kilpailussa mukana pysyäkseen.
Ennustamme kannattavuuden paranevan hieman kulusäästöjen ajamana
Arvioimme seuraamiemme yhtiöiden EBITA-marginaalin mediaanin asettuvan 7,4 %:iin (Q3’23 jälkeen 7,2 %). Näin odotamme kannattavuuden olevan viimeisen 6 vuoden historian keskivaiheilla ja paranevan hieman edellisestä vuodesta (2023: 6,9 % ja 2018–2022 5,5–9,6 % tai keskimäärin 7,5 %). Kannattavuusparannusta ajaa pääosin useiden yhtiöiden tekemät tehostamistoimenpiteet ja sitä kautta sopeutettu henkilöstömäärä, mikä ajaa parempia laskutusasteita. Epävarma ja nopeasti muuttuva kysyntäympäristö luo kuitenkin edelleen haasteita laskutusasteiden hallintaan. Lisäksi asiakashintojen lasku luo painetta kannattavuuteen, vaikka myös palkkainflaatio on historiallisessa kontekstissa matala. Palkkainflaatio tulee arviomme mukaan olemaan maltillisempaa kuin vuosikausiin. Tietoevry odottaa palkkainflaation olevan 4–5 % vuonna 2024 (5 % vuonna 2023), toki sitä ajaa vahvemmin Pohjoismaiden ulkopuoliset markkinat. Lisäksi Goforen palkkakustannusten muutos oli +3,6 % vuonna 2023 ja 3,2 % Q4:llä, mikä indikoi trendin olevan laskusuuntainen. Hidastuva palkkojen kasvu on loogista nykyisessä haastavana jatkuneessa markkinatilanteessa.
Lähde: Yhtiöt ja Inderes
Kattava IT-palvelusektorin yhteenveto ja yhtiökohtaiset kommentit Q4-tuloskaudesta on luettavissa täältä.
Muut Pohjoismaiset IT-palveluyhtiöt ohjeistavat selvästi harvemmin
IT-palveluyhtiöt muissa pohjoismaissa ohjeistavat selvästi suomalaisia sektorin yhtiötä harvemmin. Vain 3/14 yhtiöstä ohjeistaa vuotta 2024 ja useimmat tukeutuvat taloudellisiin tavoitteisiin. Ohjeistuksista ei oikein saa kattavaa otantaa, mutta ne indikoivat kuitenkin parempaa kasvua, kuin suomalaiset yhtiöt keskimäärin.
Ruotsissa vaikuttaa luonnollisesti osin samat trendit kuin Suomessa ja markkinassa on havaittavissa myös kaksijakoisuutta. Osa yhtiöistä suoriutuu hyvin, kun taas osalla on markkinan luomia haasteita. Kommenttien perusteella markkina vaikuttaa hieman heikentyneen loppuvuonna 2023. Esimerkiksi Knowit kommentoi pohjoismaisen konsulttimarkkinan jatkaneen heikentymistä, erityisesti Ruotsissa, jossa kysyntä on heikentynyt usealla osa-alueella. Asiakassektoreittain Knowit kommentoi teollisuuden, puolustusteollisuuden ja kyberturvan kysynnän olevan hyvää, kun taas vähittäiskaupan ja osan julkisesta sektorista olevan heikompaa. Haastavampaa kysyntäympäristöä mukaillen muutama yhtiö kommentoi erityisesti panostavan myyntiin kuluvana vuonna.
Yritysjärjestelymarkkina vaikuttaa muissa pohjoismaissa olevan menossa parempaan päin, perustuen seuraamiemme yhtiöiden Q4 kommentteihin. Yritysjärjestelymarkkinan paranemista on ajanut ostajien ja myyjien odotuserojen kaventuminen sekä rahoituskustannusten stabiloituminen ja sitä kautta hinnoittelun helpottuminen.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille