IT-palvelusektori: Tanskassa ja Norjassa markkina vetää Suomea ja Ruotsia paremmin
Muissa pohjoismaissa orgaaninen liikevaihdon kehitys kääntyi kasvuun, ja kannattavuudet olivat kohtuullisen hyvillä tasoilla Q2:lla. Erityisesti Norjassa ja Tanskassa sektorilla näyttää tapahtuneen alustava käänne parempaan päin. Ruotsissa markkinatilanne on edelleen vaikeampi ja epävarma Suomen tavoin, mutta maan talouskehitys on ottanut askeleita parempaan, jota myös koronlaskut tukevat. Julkaisimme aikaisemmin Suomen listatun IT-palvelusektorin Q2-yhteenvedon ja vuoden 2024 päivitetyt odotukset.
Muissa Pohjoismaissa päästiin takaisin kasvupolulle
Tässä katsauksessa olemme ottaneet mukaan 12 pohjoismaista listattua IT-palveluyhtiötä, jotka toimivat samoilla palvelualueilla seuraamiemme suomalaisten yhtiöiden kanssa. Muiden pohjoismaisten yhtiöiden työpäiväoikaistu mediaanikasvu oli 5 %, ja orgaaninen kasvu 3 %. Näin orgaaninen kasvu muissa pohjoismaissa oli melko selvästi suomalaisia (-1 % ja -3 %) yhtiöitä parempaa.
Tanskassa oli 3, Norjassa 2 ja Suomessa sekä Ruotsissa oli 1 työpäivä enemmän kuin vertailukaudella. Yhden työpäivän vaikutus liikevaihtoon on noin +1,7 %. Käyttämämme työpäiväoikaisu on melko karkea, koska se ei huomioi eri yhtiöiden eri maantieteellisiltä alueilta tulevaa liikevaihtoa. Tämä ei kuitenkaan ole merkittävä ongelma, koska kaikilla yhtiöillä kotimarkkina on kokoluokaltaan suurin. Koontitaulukko yhtiöistä löytyy katsauksen lopusta.
Norjalaisilla ja tanskalaisilla pyyhkii paremmin
Erityisesti Norjassa ja Tanskassa markkinatilanne vaikuttaa kääntyneen jo parempaan asentoon, vaikka myös epävarmuutta edelleen riittää. Yhtiöistä norjalainen Bouvet kasvoi orgaanisesti 16 % työpäiväoikaistuna ja myös Webstepin Norjan liikevaihto kasvoi noin 5 % samaan aikaan kun sen Ruotsin liiketoiminta supistui selvästi. Myös tanskalaiset yhtiöt kehittyivät hyvin ja kaikki kolme mukana olevaa tanskalaista kasvoivat orgaanisesti työpäiväoikaistuna 3–6 %. Niiden Tanskan liiketoiminnot kehittyivät vielä tätä selvästi paremmin. Seuraamistamme yhtiöistä Witted toimii Norjassa ja silläkin liiketoiminta kääntyi pieneen nousuun Q2:lla, vaikka muu liiketoiminta supistui vielä erittäin selvästi. Bouvet kommentoi sen keskimääräisten tuntihintojen nousseen 5,4 % viime vuoteen verrattuna, kun taas keskimääräinen palkankorotus oli 4,0 %. Näin asiakashintojen kehityksen positiivinen vipuvaikutus on jo varsin selvä yhtiöllä, mikä kertoo terveestä markkinatilanteesta.
Ruotsissa taas markkinatilanne on näitä kahta maata edelleen vaikeampi, mikä näkyi ruotsalaisten yhtiöiden ja yhtäältä eri yhtiöiden Ruotsin liiketoimintojen kehityksessä. Vaikeinta on erityisesti Suomen tavoin ohjelmistokehityksessä. Ruotsissa luottamus taloustilanteen parantumiseen ja ensi vuoden käänteeseen on kuitenkin kommenttien perusteella vahvistunut. Tätä tukee myös selkeään laskuun kääntynyt korkotaso.
Kannattavuudet kehittyivät kohtuullisen hyvin
Pohjoismaisten yhtiöiden kannattavuudet paranivat keskimäärin, vaikka tuloksissa oli merkittävää vaihtelua yhtiöiden välillä. Yhtiöiden EBITA-% mediaani oli 7,2 %:ssa ja noin vertailukauden tasolla, mutta keskiarvo parantui 1,6 %-yksikköä 8,1 %:iin. Suomessakin kannattavuustasot parantuivat vertailukaudesta, mutta tasot olivat pohjoismaisia verrokkeja matalammat (keskiarvo 5,1 % ja mediaani 3,5 %). Kannattavuuksia tuki arviomme mukaan erityisesti parantunut operatiivinen tehokkuus (erityisesti kulusäästöt ja parantuneet laskutusasteet). Useammilla yhtiöillä myös liikevaihdon kasvu ja parantuneet bruttokatteet tukivat kehitystä (erityisesti Tanskassa ja Norjassa). Kannattavuuksia vertaillessa on hyvä huomioida yhtiöjoukon rajattu lukumäärä ja yhtiöiden erilaiset liiketoimintaprofiilit, joihin ei tarkemmin tässä katsauksessa pureuduttu.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille