IT-palvelusektori: Pääosin vahva vuoden aloitus
Asiakaskysyntä pysyi Q1:llä yhä hyvällä tasolla pääosalla IT-palvelusektorin yhtiöstä. Useat yhtiöt näkivät edelleen epävarmuutta markkinassa, mutta se on näkynyt konkreettisesti vain muutamalla. Markkinasta puhuessa voidaan kuitenkin todeta, että kilpailu on ensimmäistä kertaa vuosiin siirtynyt osaajista asiakkaisiin. Q1:llä kasvu oli sektorin kontekstissa edelleen hyvää ja ylitti odotukset. Erityisen positiivista oli kannattavuus, joka ylitti ennusteemme yli puolella yhtiöistä. Näemme edellytykset terveelle orgaaniselle kasvulle myös loppuvuonna ja odotamme kannattavuustasojen nousevan heikosta viime vuodesta, vaikkakin lähikvartaaleihin kohdistuu poikkeuksellisen paljon epävarmuutta kiristyneessä asiakaskysynnässä.
Kasvu jatkui hyvällä tasolla Q1:llä tai epävarmuus huomioiden jopa todella hyvällä
Kotimaisen IT-palvelusektorin Q1-tuloskausi sujui hyvin, erityisesti kun huomioidaan jo useamman neljänneksen jatkuneet puheet asiakaskysynnän epävarmuudesta. Tarkkaan seuraamamme orgaaninen kasvu jopa kiihtyi hieman Q4:n hyvästä tasosta ja oli 10 % (mediaani Q4’22: 9 %). Keskiarvokasvu laantui hieman ja oli 9 % (Q4’22: 10 %). Kokonaisuutena yhtiöt ylittivät hieman odotuksemme, kun 3 oli yli, 4 oli linjassa ja 2 alle ennusteemme. Q1:n perusteella voidaan todeta, että epävarmuus ei ole vielä laajemmin näkynyt yhtiöiden numeroissa, vaan selvemmin vain muutamilla (Witted, Solteq, Loihde) ja useat ovat suhteellisen luottavaisia myös lyhyen aikavälin kysyntään. Vincit puhuu ja reagoi epävarmuuteen vähentämällä henkilöstöä, vaikka Q1 oli vielä hyvä.
Sektorin yhteisiä nimittäjiä heikkouteen ovat ohjelmistokehityksen hiipunut kysyntä, heikkous myynnissä, pienet yksityisen sektorin asiakkaat ja yhtiöt, jotka eivät ”omista” asiakkaita. Ne pärjäävät, joilla on syvät asiakassuhteet ja ovat strategisia kumppaneita, ovat julkisella sektorilla, on jatkuvaa liiketoimintaa, pitkiä sopimuksia, toiminnanohjaustekemistä ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden kriittisiä ratkaisuja. Isossa kuvassa voidaan osin sanoa, että kilpailu on siirtynyt ensimmäistä kertaa todella moneen vuoteen tekijöistä asiakkaisiin. Lisäksi kasvua tuki arviomme mukaan edelleen jo ”kliseeksi” muuttunut puheenaihe, mutta relevantti parametri, laskenut osaajien vaihtuvuus. Hinnankorotuksista on puhuttu paljon viime vuosina, erityisesti viime vuonna. Nykyisessä ympäristössä voi olla vaikea viedä hinnankorotuksia läpi ja ne, jotka tekivät ne viime vuoden puolella, ovat hyvissä asemissa. Nyt hinnat ovat ymmärryksemme mukaan hetkellisesti jopa laskussa kiristyneen kilpailun takia joillain osa-alueilla, kuten ohjelmistokehityksessä. Tänä vuonna kasvun kannalta kriittistä onkin onnistumiset myynnissä ja luonnollisesti ne yhtiöt ovat vahvoilla, joissa tähän on panostettu jo aikaisemmin. Toisinpäin kääntäen, ne yhtiöt, joiden vahvuus on ollut erityisesti osaajarekrytoinnissa, hyötyvät siitä nyt suhteellisesti aikaisempaa vähemmän.
Kannattavuus ylitti odotukset Q1:llä
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin mediaani oli Q1:llä 8,8 % heikentyen hieman edellisvuodesta (Q1’22: 10,4 %), jossa ei vielä ollut juurikaan epävarmuutta. Kokonaisuutena kannattavuustasot olivat suhteellisen selvästi yli odotuksemme, kun 5 oli yli, 2 linjassa ja 2 alle ennusteemme. Kannattavuutta rajoittivat erityisesti palkkainflaatio ja yleinen kustannusinflaatio. Kannattavuutta suhteessa viime vuoteen sen sijaan tukivat laskenut vaihtuvuus ja osin asiakashintojen korotukset. Yleisesti kannattavuustaso oli nähdäksemme hyvä suoritus, kun huomioidaan vaikea talousympäristö. Markkinassa pääosalla meni edelleen hyvin tai jopa todella hyvin, kun taas muutamilla kysynnän heikkous näkyy selvästi.
Vuonna 2023 odotamme keskimäärin hyvää suoriutumista epävarmassa talousympäristössä
Kysyntään liittyvästä epävarmuudesta huolimatta odotamme IT-palvelusektorin orgaanisen kasvun jatkuvan hyvällä pohjalla ja yrityskauppojen tukevan selvästi kasvua. Yksityisen sektorin kysyntään liittyy edelleen epävarmuutta, ja siellä muutamiin lokeroihin, joista pelkästään muutama vaikuttaa kärsivän selvemmin. Pääosa yhtiöistä kommentoi kysyntänäkymän olevan vakaampi verrattuna viime syksyyn, jolloin siihen liittyi poikkeuksellisen paljon epävarmuutta. Tänä vuonna yhtiöiden kilpailueduista otetaan jälleen tosissaan mittaa muuallakin kuin asiantuntijoiden rekrytoinnissa, kun myynnissä onnistuvilla yhtiöillä on hyvät kasvuedellytykset vähemmän kireässä osaajamarkkinassa. Toisaalta yhtiöiden asiakaskunta vaikuttaa nähdäksemme poikkeuksellisen paljon niiden kysyntänäkymään, kun esimerkiksi julkisen sektorin ja suurempien yhtiöiden kysyntänäkymä näyttää yleisesti huomattavasti vakaammalta. Osa yhtiöistä, joilla on ollut asiakaspaino erityisesti yksityisellä sektorilla, ovatkin kohdistaneet jo pidemmän aikaa myyntipanostuksiaan vahvemmin vakaamman näkymän sektoreille, kuten esimerkiksi julkiseen sektoriin ja suuriin vakaampiin yhtiöihin.
Ennustamme seuraamiemme yhtiöiden liikevaihdon kasvun mediaanin asettuvan 13 %:iin ja keskiarvon 16 %:iin (ennuste Q4:llä 12 % ja 16 %). Tarkassa seurannassamme olevan orgaanisen kasvun mediaanin arvioimme asettuvan 8 %:iin ja keskiarvon 9 %:iin (2022: 11 % ja 14 %). Näin orgaaninen kasvuennuste nousi hieman Q1:llä (ennuste Q4:llä 6 % ja 9 %). Arvioimme seuraamiemme yhtiöiden EBITA-marginaalin mediaanin nousevan 8,4 %:iin edellisvuoden heikosta 7,1 %:n tasosta. Seuraamamme yhtiöt ovat kommentoineet aikaisemmin varovaisen positiivisesti asiakashintojen nostoista, mikä tukee kannattavuutta, mutta juuri nyt se on haastavampaa. Suhteessa Q1:een kannattavuutta rajoittaa myös huhtikuussa useimmilla voimaan astuneet työehtosopimukseen liittyvät palkankorotukset. Osalla yhtiöistä on oma työehtosopimus, jolloin korotukset astuvat voimaan niiden perusteella. Sektorin kannattavuutta rajoittaakin tutusti erityisesti palkkainflaatio, jonka Tietoevry arvioi olevan 4–5 % vuonna 2023. Haasteita aiheuttaa myös joidenkin osaamisalueiden kiristynyt hintakilpailu, sillä suurin osa yhtiöiden kustannuksista on kiinteitä lyhyellä aikavälillä. Hintakilpailu juontaa juurensa kiristyneestä asiakaskysynnästä ja arviomme mukaan lähikvartaalit voivat olla kaikkein vaikeimpia tästä näkökulmasta. Monet yhtiöt joutuvatkin sopeutumaan tähän muuttuneeseen tilanteeseen ja lähikvartaalien ennustaminen onkin tavallista haastavampaa. Kysynnän palaaminen jälleen kasvu-uralle iskuja ottaneilla osa-alueilla on pitkälti riippuvainen lyhyellä aikavälillä yleisestä talousnäkymän parantumisesta, mutta olemme varsin luottavaisia jo loppu- ja ensi vuoteen katsottaessa. Olemme kommentoineet laajemmin sektorin näkymiä vuodelle 2023 tammikuussa täällä.
Lyhyet yhtiökohtaiset Q1-kommentit ja vuoden 2023 ennusteemme
Digian Q1-liikevaihto kasvoi 18 % vertailukaudesta hyvän orgaanisen kasvun (11 %-yksikköä) vetämänä. Digian uusmyynti sujui myös hyvin Q1:llä, joka oli jatkoa hyvälle Q4-myynnille. Yhtiö kommentoikin jälleen näkymiensä olevan kokonaisuutena suhteellisen vakaat. EBITA-liikevoitto oli Q1:llä 4,9 MEUR ja yli ennusteemme. EBITA oli 9,7 % liikevaihdosta ja laski vahvasta vertailukaudesta (Q1’22: oik. 12,1 %), mutta nousi heikommilta Q2-Q3’22 ajoilta. Yhtiö ohjeistaa liikevaihdon ja EBITA-liikevoiton kasvavan edellisvuodesta. Arvioimme Digian liikevaihdon kasvavan 11 % orgaanisen kasvun (7 %) vetämänä vuonna 2023. Lisäksi odotamme EBITAn kasvavan 24 % ja marginaalin nousevan 10,3 %:iin (2022: 9,2 %) heikosta vertailukaudesta edellisen strategiankauden investointien ajamana. Q1-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä.
Goforen Q1-liikevaihto kasvoi 39 % yritysostojen ja erittäin vahvan orgaanisen kasvun (noin 32 %) vetämänä. Erityisen positiivista kvartaalilla oli asiakashintojen kasvu (+3,8 %) suhteessa keskimääräiseen palkkainflaatioon (2,2 %), mikä tuki erityisesti kannattavuutta ja tukee sitä arviomme mukaan myös jatkossa. Goforen oikaistu EBITA oli erittäin vahva 16,9 % (sektori mediaani 2022 7 %). Kannattavuuden kehitystä tukivat hinnankorotukset, parantuneet laskutusasteet ja kiinteiden kulujen skaalautuminen voimakkaan kasvun myötä. Gofore kertoi viime viikolla myös huhtikuun luvut ja meno oli jälleen vahvaa, erityisesti rekrytoinnissa (+31 henkilöä). Ennustamme Goforen kasvavan 28 % vuonna 2023 vahvan orgaanisen kasvun (noin 20 %) vetämänä. Odotamme EBITA-%:n nousevan hieman ja olevan 15,0 % vuonna 2023 (2022: 14,7 %). Kannattavuutta tukevat paremmat asiakashinnat ja laskutusasteet. Kannattavuutta rajoittaa edelleen palkkainflaatio, tosin aikaisempaa vähemmän. Q1-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä ja huhtikuun päivitysraportti tästä.
Innofactorin Q1-liikevaihto kasvoi vahvasti 19 % orgaanisen kasvun vetämänä (11 %). Tilauskanta (kasvu +7 %) painottuu arviomme mukaan aikaisempaa paremmin eri tuote-/maantieteellisille alueille, minkä lisäksi yhtiö on käyttänyt enemmän alihankintaa, mikä on tukenut orgaanisen kasvun kiihtymistä viime neljänneksinä. Positiivista oli myös noin 60 nuoren osaajan rekrytointi ja aloitus Q2-Q3:lla, mikä helpottaa osaajapulaa ja hillitsee palkkainflaatiota. Tuloksen osalta käyttökate kasvoi 2,5 MEUR:oon ja oli yli ennusteemme sekä vastasi 12,3 % liikevaihdosta. Ennustamme Innofactorin liikevaihdon kasvavan Invenco-yritysoston tukemana 12 % (orgaaninen 8 %) ja käyttökatteen nousevan 8,9 MEUR:oon (11,2 % liikevaihdosta, 2022: 7,8 MEUR). Q1-yhtiöraportti Innofactorista on luettavissa täältä.
Loihde-konsernin Q1-liikevaihto kasvoi noin 13 % 31,3 MEUR:oon (Inderes arvio: orgaanisesti -2 %). Digitaalisen kehittämisen liikevaihto supistui kokonaisuutena 1 %:n. Orgaanisesti liikevaihto kehittyi arviomme mukaan odotuksiamme heikommin sekä turvaliiketoiminnassa (~+3 %) että digitaalisessa kehittämisessä (~-9–10 %). Q1:n kannattavuus jäi selkeästi odotuksistamme (oik. EBIT-% -6,1 % vs. Inderes +1,5 %). Kannattavuutta painoivat Turvassa toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon liittyvät kertaluonteiset lisäkustannukset ja muutamien merkittävien hankkeiden siirtymiset sekä käyttöastehaasteet Digikehityksessä. Haasteiden tulisi olla pääosin lyhytaikaisia ja tätä tukee yhtiön ennallaan pitämä ohjeistus. Loihde kommentoi kysyntänäkymän olevan yhä positiivinen Turvassa sekä Digikehityksessä tilauskannan vahvistuneen ja odottaa siellä liikevaihdon kääntyvän jälleen kasvuun H2:lla. Yhtiö onkin varsin luottavainen, että Digikehityksen liikevaihto kääntyy jälleen kasvuun ja Loihde piti erityisesti kannattavuuden osalta loppuvuodelle nyt paljon petaavan ohjeistuksensa ennallaan. Ennustamme Loihteen liikevaihdon kasvavan yritysostojen tukemana 14 % (orgaaninen 3 %) ja oik. EBITA:n laskevan 2,5 MEUR:oon (1,8 % liikevaihdosta, 2022: 4,0 MEUR). Verrattaessa Loihteen kannattavuutta muihin yhtiöihin, rajoittaa sitä rakenteellisesti matalakatteisen fyysisen turvan suuri osuus. Q1-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa täältä.
Siilin Q1-liikevaihto kasvoi 15 % ja oli täysin linjassa odotuksiimme. Orgaaninen kasvu oli hyvällä 9 %:n tasolla, erityisesti kun huomioidaan muutaman projektitoimituksen haasteet. Siilin EBITA-liikevoitto oli 3,3 MEUR Q1:llä ja hienoisesti yli ennusteemme. EBITA-marginaali oli näin 10,0 % ja laski odotetusti vahvasta vertailukaudesta (Q1’22: 11,9 %). Kannattavuutta ja laskutusastetta painoivat liikevaihdon tapaan muutamat projektin ylitykset. Siili arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan 125–145 MEUR ja oikaistun liikevoiton (EBITA) 12–15,5 MEUR, mikä vastaa 6–23 %:n kasvua ja 8,3-12,4 %:n EBITA-marginaalia. Ennustamme liikevaihdon kasvavan vuonna 2023 12 % 133 MEUR:oon yritysostojen tukemana (orgaaninen 8 %-yksikköä). Lisäksi odotamme oikaistun liikevoiton nousevan 13,3 MEUR:oon tai 10,0 %:iin liikevaihdosta kansainvälisten liiketoimintojen kasvun vetämänä (2022: 9,8 %). Q1-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa täältä.
Solteqin Q1-liikevaihto laski 12 %, mikä oli alle odotuksemme molempien liiketoimintojen painamana. Retail & Commercessä kysynnän heikkeneminen on nyt kuitenkin rauhoittunut ja yhtiö sai myös myyntionnistumisia. Utilities:n osalta yhtiö odottaa tilanteen olevan kesän jälkeen selkeästi parempi, mikä vaatii kovaa käännettä. Liikevoitto oli -0,5 % liikevaihdosta ylittäen ennusteemme. Solteq toteutti toukokuun alussa liiketoimintakaupan, joka parantaa taseasemaa Q2:lla ja vähentää siten riskiä rahoituksen uudelleenrahoittamisesta. Solteq perui liiketoimintakaupan yhteydessä luonnollisesti ohjeistuksensa ja antoi Q1:n yhteydessä uuden ohjeistuksen. Yhtiö arvioi liikevaihdon olevan 60–62 MEUR ja liiketuloksen oikaistuna 8 MEUR:n myyntivoitosta olevan lievästi tappiollinen. Ohjeistus oli linjassa aikaisempiin ennusteisiimme ja raportti ei antanut syitä kuin pienille ennustetarkennuksille. Ennustamme Solteqin liikevaihdon laskevan 12 % 60 MEUR:oon järjestelyn ajamana. Lisäksi odotamme oik. liikevoiton olevan lievästi tappiolla vuonna 2023, erityisesti Utilities-segmentin haasteiden ja kannattavan liiketoiminnan myynnin ajamana. Q1-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä.
Tietoevryn Q1-liikevaihto kasvoi odotuksiemme mukaisesti 2 % ja orgaanisesti yhtiölle vahvasti 8 %. Kasvua vetivät pilvinatiivipalvelut sekä ohjelmistotuotteet ja kasvua rajoittivat tutusti Transform- ja Connect-liiketoiminnat. Oikaistu liikevoitto oli Q1:llä 12,3 % liikevaihdosta, jota tuki tehdyt tehostustoimenpiteet ja rajoitti korkea inflaatio. Yhtiö ohjeistaa orgaanisen kasvun olevan 5–7 % ja oikaistun EBITA-%:n olevan 13,0–13,5 % vuonna 2023. Odotamme yhtiön kasvavan 3 % (orgaanisesti 6,6 %) ja EBITA-%:n olevan 13,3 % vuonna 2023. Q1-yhtiöraportti Tietoevrystä on luettavissa tästä.
Vincitin Q1-liikevaihto kasvoi 59 % ylittäen ennusteemme hyvän orgaanisen kasvun vetämänä (+10 %). Yhtiö varoitteli Q4:llä orgaanisen kasvun olevan maltillisempaa ja yhtiön panostavan kannattavuuteen, mikä osoittautui kasvun osalta varovaiseksi ja kannattavuuden osalta lunastettiin lupaukset. Henkilöstömäärä väheni neljänneksellä ja yhtiö kommentoi sopeuttaneensa sitä nykyiseen kysyntäympäristöön ja olevansa varovainen rekrytoinneissa. Vincit ohjeistaa liikevaihdon olevan yli 105 MEUR ja EBITAn olevan 7–11 % liikevaihdosta vuonna 2023. Liikevaihto-ohjeistus indikoi vähintään 5 %:n orgaanista kasvua. Odotamme Vincitin kasvavan 27 % (orgaanisesti 7 %) 107 MEUR:oon korkeampien asiakashintojen ja laskutusasteiden ajamana vuonna 2023. Lisäksi ennustamme EBITA-%:n nousevan mittavien kulusäästöjen ja laskutusasteiden ajamana 8,4 %:iin vuonna 2023. Q1-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa tästä.
Wittedin Q1-liikevaihto kasvoi odotuksiamme vahvemmin 48 % (Inderes: +37 %) Nexec-kaupan tuella. Kasvu hidastui orgaanisesti selvästi odottamaamme loivemmin 19 %:iin (Inderes: +7 %, Q4’22: +33 %). Orgaaninen kasvu jatkui arvioimme mukaan myös Q4:n tilanteeseen nähden, joten yhtiö on onnistunut pitämään yllä tiettyä kasvua myös heikommassa kysyntäympäristössä. Kannattavuudessa EBITA-% asettui -0,9 %:iin (Q1’22: 3,2 %), jääden 2,5 %:n ennusteestamme mm. heikommista laskutusasteista johtuen. Yhtiö keskittyy tänä vuonna nyt tosissaan myös kannattavuuden vahvistamiseen, ja laskutusastehaasteet ovat nähdäksemme korjattavissa suhteellisen nopeasti. Vuonna 2023 ennustamme Wittedin liikevaihdon kasvavan 36 % (orgaanisesti 17 %) 72 MEUR:oon ja EBITA-liikevoiton olevan lievästi positiivinen 1,0 % liikevaihdosta (2022: 0,5 %). Yhtiön keskeisenä haasteena on nyt vahvistaa myyntikoneistoaan ja onnistua voittamaan asiakkaiden projekteja kilpailijoita paremmin tinkimättä liikaa katteistaan. Q4-yhtiöraportti Wittedistä on luettavissa tästä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille