Finanssipalveluyhtiöiden Q1-yhteenveto: Vuosi alkoi kohtuullisesti vaikeasta markkinasta huolimatta
Kotimaisten finanssipalveluyhtiöiden Q1-tuloskausi sujui olosuhteisiin nähden varsin hyvin. Vaikka markkinaympäristö olikin katsauskaudella sektorin yhtiöille aiempaa hankalampi pääomamarkkinan laajamittaisen laskun johdosta, ylsivät seuraamamme yhtiöt verrattain hyviin suorituksiin. Huomautamme, että moni Helsingin pörssin sijoituspalveluyhtiöistä ei raportoi tuloslukujaan kvartaalitasolla, joten parempi kokonaiskuva sektorista saadaan Q2-tuloskauden jälkeen.
Sijoitustuotot ennusteylitysten taustalla
Seuraamiemme sijoituspalveluyhtiöiden tulokset ylittivät pääasiassa odotuksemme vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Tulosylitysten taustalla oli yksi selkeä yhteinen nimittäjä, kun sijoitustuotot olivat kautta linjan selvästi pelättyä parempia. Hyvien sijoitustuottojen johdosta CapMan, Taaleri ja Aktia ylittivät kaikki odotuksemme selvästi. Sijoitustuotot ovat kuitenkin luonteeltaan kertaluontoisia ja niiden kvartaalivaihtelut ovat suuria. Näin ollen sijoitustuottovetoiset tulosylitykset olivat luonteeltaan varsin vähämerkityksellisiä. Lisäksi vaihtoehtorahastojen osalta kirjatut arvonmuutokset eivät välttämättä heijasta salkkujen todellista tilaa, kun rahastojen omaisuuserien arvoja ei mitata päivittäin listatuilla markkinoilla ja arvonmuutokset ovat siten osittain rahastonhoitajien subjektiivisia arvioita. Perinteiseen varainhoitoon nojaavat yhtiöt (Evli ja Aktia) kärsivät jo Q1:llä pääomamarkkinan laskusta, mutta vaihtoehtoisissa tuotteissa (CapMan, Taaleri ja eQ) vaikutusta ei vielä nähty. Operatiivisesti Q1 meni kokonaisuutena varsin hyvin linjassa odotustemme kanssa, mikä näkyi myös rajallisina ennustemuutoksina.
Vaikka markkinasentimentti onkin synkentynyt todella paljon alkuvuoden aikana, vaikuttaa yhtiöiden asiakkaiden (eli sijoittajien) käytös edelleen varsin rauhalliselta. Tämä näyttäytyy muun muassa rajallisina lunastuksina ja toisaalta kohtuullisen hyvin sujuvana uusmyyntinä. Tämä on mielestämme varsin loogista, sillä reaalikorot ovat inflaation myötä rajusti pakkasella ja markkinalla on edelleen tarve positiivisille reaalituotoille. Epävarmassa sijoitusympäristössä sijoittajien mielenkiinto kohdistuu etenkin vaihtoehtoisiin tuotteisiin, joiden uusmyynti on vetänyt läpi alkuvuoden erittäin hyvin. Myös lainojen kysyntä on säilynyt vahvalla tasolla kohonneista koroista huolimatta.
Loppuvuoden markkinakehitys määrittää tulosten suunnan
Markkina on jatkanut Q1:n jälkeen heikentymistään, ja keskeiset omaisuuserät ovat laskeneet kautta linjan. Sektorin näkymien kannalta pääomamarkkinan kehitys on luonnollisesti keskiössä, sillä laskun jyrkkyydellä on suora vaikutus yhtiöiden saamiin jatkuviin palkkioihin (hallinnoitavan varallisuuden määrä ja jakauma). Laskun voimakkuuden lisäksi myös sen pituudella on huomattava vaikutus; mitä pidempään lasku kestää, sen voimakkaammin sen vaikutukset leviävät myös vaihtoehtoisiin sijoitustuotteisiin. Erityisesti tuottosidonnaiset palkkiot olisivat tällöin paineessa (listatuissa tuotteissa negatiiviset arvonmuutokset näkyvät välittömästi tuottopalkkioissa), ja myös uusmyynti olisi todennäköisesti selvästi aiempaa haastavampaa. Pidempiaikainen laskumarkkina kertoo yleensä myös talouden taantumisesta, ja tällä olisi luonnollisesti negatiivinen vaikutus myös lainojen kysyntään.
Myös korkojen nousulla on merkittävä vaikutus sektoriin. Pankit hyötyvät suoraan kohonneesta korkotasosta, mutta varainhoidolle nouseva korkotaso on lähtökohtaisesti negatiivista. Korkeampi korkotaso painaa alas eri omaisuusluokkien arvoja tuottovaatimusten nousun myötä. Lisäksi korkeammat korot (ja niiden myötä kohenevat tulevaisuuden korkotuotot) ohjaavat sijoittajien pääomia kohti matalampikatteisia korkotuotteita, mikä puolestaan heikentää usean varainhoitoyhtiön palkkiotuottojen jakaumaa.
Yhteenvetona voidaankin todeta, että seuraamiemme sektorin yhtiöiden lähivuosien tuloskehitys on hyvin riippuvaista keskeisten pääomamarkkinoiden suunnasta. Vaikka vaihtoehtoisiin tuotteisiin keskittyvien yhtiöiden palkkiovirrat ovat lyhyellä aikavälillä kohtuullisen hyvin suojassa pääomamarkkinan heilunnalta, tulisi pidempikestoinen alakulo lyömään läpi yhtä lailla myös listaamattomiin tuotteisiin. Parhaiten pääomamarkkinoiden kehitykseltä suojassa seuraamistamme yhtiöistä ovat Oma Säästöpankki sekä Fellow Pankki, joista molemmat saavat valtaosan palkkioistaan luotonannosta sekä muista perinteisistä pankkipalveluista.
Yhtiökohtaiset kommentit
eQ:n Q1 sujui totutun vahvasti yhtiön jatkaessa tasaista tuloskasvuaan. Uusmyynti veti edelleen erittäin hyvin laadukkaan vaihtoehtoisiin tuotteisiin painottuvan tuotetarjonnan ansiosta. Yhtiön palkkiot tulevat isolta osin vaihtoehtoisista tuotteista, ja näin ollen eQ:n markkinaherkkyys on selvästi sektorin keskimääräistä yhtiötä matalampi. Ennusteemme pysyivät pitkälti ennallaan ja odotamme yhtiöltä vahvaa tuloskasvua lähivuosilta haastavammasta markkinasta huolimatta. eQ:n Q1-analyysi on luettavissa täällä.
Taalerin Q1-tulos löi ennusteemme reilulla marginaalilla johtuen selvästi odotuksia paremmin kehittyneistä sijoitustuotoista. Sijoitustuottojen muodostaman ylityksen merkitys on kuitenkin hyvin rajallinen ja operatiivisesti raportti oli hyvin linjassa odotuksiimme. Vaihtoehtoisten rahastojen ylösajo etenee valitettavan loivalla kulmakertoimella, mutta taseen siivouksessa yhtiö on alkuvuoden aikana ottanut selkeitä askelia eteenpäin. Pääomarahastojen kannattavuuden säilyessä ennusteissamme vaatimattomana nojaa Taalerin lähivuosien tulos pitkälti tuottopalkkioihin sekä taseen siivouksesta syntyviin myyntivoittoihin. Taalerin Q1-analyysi on luettavissa täällä.
Myös CapManin Q1-tulos ylitti ennusteemme hurjalla marginaalilla johtuen selvästi odotuksia paremmin kehittyneistä sijoitustuotoista. Sijoitustuottojen muodostaman ylityksen merkitys on kuitenkin hyvin rajallinen ja operatiivisesti raportti oli hyvin linjassa odotuksiimme. Tarkistimme ennusteitamme hieman ylöspäin ja odotamme yhtiöltä vahvaa tuloskehitystä lähivuosina heikommasta pääomamarkkinaympäristöstä huolimatta. CapManin palkkiot tulevat käytännössä täysin vaihtoehtoisista sijoitustuotteista, joten sen herkkyys yleiselle markkinaheilunnalle on varsin pieni. CapManin Q1-analyysi on luettavissa täältä.
Evli julkaisi ensimmäisen raporttinsa jakautumisen jälkeen, ja luvut esitettiin varainhoitoliiketoiminnan Q1:n osalta carve-out-perusteisesti. Raportoitu tulos oli ennusteitamme parempi, kun hallinnointiliiketoiminnan palkkiotuotot olivat odotuksiamme korkeammalla tasolla. Liikevaihto ja tulos laskivat kuitenkin vertailukaudesta, sillä yhtiön perinteiset sijoitusrahastot ovat alttiita listattujen omaisuusluokkien arvonmuutoksille, ja näiden pääomien osuus yhtiön hallinnoitavista varoista on huomattava. Odotamme kuluvana vuonna Evlin tuloksen säilyvän vahvana, vaikka laskua poikkeukselliseen vuoteen 2021 nähden tuleekin roimasti. Loppuvuonna mielenkiinto kohdistuu lisäksi EAB:n fuusion läpiviennin aikatauluun sekä onnistumiseen. Evlin Q1-raportti on luettavissa täällä.
Aktian alkuvuoden vertailukelpoinen tulos oli pelättyä parempi, kun pääomamarkkinoiden lasku teki hieman odotuksia pienemmän loven henkivakuutuksen sijoitustuottoihin ja pankin luottotappiokirjaukset olivat ensimmäisellä neljänneksellä vastoin odotuksiamme positiiviset. Yhtiön näkymissä ei tapahtunut muutoksia ja Aktia ohjeistaa edelleen vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton olevan jonkin verran vertailukautta parempi. Pääomamarkkinoiden heikko sentimentti tulee aiheuttamaan näkemyksemme mukaan lähineljänneksinä painetta Aktian tuottokehitykselle, mutta hiljattain tiedotetun henkivakuutuksen kiinteistösijoituksen myyntivoiton myötä odotamme yhtiön yltävän ohjeistukseensa.
OmaSp:n alkuvuosi sujui vakuuttavasti, sillä yhtiön vertailukelpoinen tulos ennen veroja kaksinkertaistui Q1:llä vertailukaudesta 20,0 MEUR:oon ja ylitti reippaalla marginaalilla odotuksemme. Tulosylityksen taustalla olivat hieman ennusteitamme vahvemmin kasvaneet liiketoiminnan tuotot sekä Aktian tapaan positiiviset luottotappiovaraukset. OmaSp toisti Q1-raportissa aiemman vertailukelpoista tuloskasvua koskevan ohjeistuksensa. Vahvan alkuvuoden myötä ohjeistus vaikuttaa mielestämme varovaiselta ja pidämmekin hyvin todennäköisenä, että sitä tullaan tarkistamaan vuoden edetessä vielä ylöspäin. Viimeisin yhtiöpäivitys OmaSp:stä on luettavissa täältä.
Fellow Pankin liiketoiminta käynnistyi vasta Q1-katsauskauden jälkeen, sillä sulautuminen Evlin pankkitoiminnan kanssa pantiin täytäntöön 2.4. Lyhyellä aikavälillä Fellow Pankin fokus on liiketoiminnan ylösajossa ja edeltäjänsä Fellow Financen vertaislainakannan konvertoinnissa pankin omaan taseeseen. Fellow Pankin tulosta tulee rasittamaan ensimmäisenä vuonna toiminnan käynnistämiskustannukset ja sen myötä tuloksen arvioidaan jäävän selvästi tappiolliseksi. Seurannan aloitus -raporttimme Fellow Pankista on luettavissa vapaasti täältä.
EAB ei raportoi Q1-tulosta, mutta arviomme mukaan alkuvuosi on ollut yhtiölle haastava ja uusmyynnin kehitys vaisua. EAB:n osalta tuloskehityksellä ei kuitenkaan ole enää oleellista merkitystä, sillä yhtiö tulee fuusioitumaan Evlin kanssa syksyllä. Näin ollen jatkossa EAB:n omistajien fokuksen tulisikin olla Evlin kehityksessä, sillä fuusion jälkeen he omistavat yhtiöstä noin 9 %. Analyysi järjestelystä EAB:n näkökulmasta on luettavissa täältä.
Titanium ei raportoi Q1-tulosta, mutta arviomme mukaan yhtiön alkuvuosi on sujunut hyvin. Vaihtoehtoisiin nojaava tuotetarjonta myy edelleen varsin hyvin eikä markkinan myllerrys aiheuta painetta yhtiön numeroihin. Titaniumin H2-raportti on luettavissa täältä.
United Bankers ei raportoi Q1-tulosta, mutta arviomme mukaan uusmyynti on sujunut alkuvuonna kelvollisesti pääosin sen vaihtoehtoisten rahastojen vetämänä. UB:n voimassa oleva ohjeistus on keskeisiin varainhoidon verrokkeihin nähden selkeä, kun yhtiö odottaa kuluvan vuoden liikevoittonsa asettuvan lähelle 2021 tasoa. Vaikka sanamuoto antaakin hieman liikkumatilaa kannattavuuden osalta, täytyy yhtiön silti onnistua loppuvuoden uusmyynnissään sekä sijoitustoiminnassaan yltääkseen antamaansa ohjeistukseen. Huomionarvoista on, että yhtiön hallinnoitavista varoista merkittävä osa on sijoitettuna metsä- sekä kiinteistörahastoihin, jotka ovat historiallisesti tuottaneet omaisuusluokkana kohtalaisen hyvin inflatorisessa talousympäristössä. Viimeisin analyysimme on luettavissa täältä.
Myöskään Alexandria ei raportoi tulostaan kvartaalitasolla, mutta arviomme mukaan yhtiön alkuvuosi on sujunut verrattain pirteästi. Yhtiön uusmyynti on vetänyt hyvin sekä strukturoitujen tuotteiden että rahastojen osalta, ja markkinan heikentymisellä on ollut yllättävän pieni vaikutus uusmyyntiin. Lähikuukausina on hyvin mielenkiintoista nähdä, miten yhtiön myynti sujuu haastavan markkinatilanteen jatkuessa. Alexandrian viimeisin analyysimme on luettavissa täältä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille