Anora: Viinien pääkilpailija Viva Wine jatkoi hyvää kehitystä Q3:lla
Anoran Wine-segmentin pääkilpailija Viva Wine raportoi eilen Q3-tuloksensa. Heikosta markkinakehityksestä huolimatta Viva jatkoi kasvua ja markkinaosuuksien voittamista. Sen kannattavuus parani selvästi vertailukauteen nähden, mitä tukivat kasvu ja hinnankorotukset. Anoran Wine-segmenttiin nähden Vivan suoriutuminen on ollut jo pidempään parempaa ja yhtiöt kehittyivät Q3:lla selvästi eri suuntiin. Kirjoitimme Viva Winen viime vuosien kehityksestä ja tavoitteista keväällä tässä kommentissa.
Viva Wine kasvoi heikossa markkinassa hyvällä kannattavuudella
Viva Winen Nordics-segmentti vertautuu varsin hyvin Anoran Wine-segmenttiin, joskin Anoralla on liiketoimintaa Tanskassa, jota Vivalla ei ole. Viva pystyi kasvattamaan volyymejään monopolimarkkinoilla (Suomi, Ruotsi, Norja) Q3:lla 3 %, kun markkinat laskivat lähes 4 %. Näin ollen Viva jatkoi jo pitkään jatkunutta markkinaosuuden nousutrendiä kaikilla markkinoilla, joista se on Ruotsissa ja Suomessa markkinajohtaja. Vivan liikevaihto kasvoi 8 % vertailukaudesta, kun Anoralla se laski 5 %. Ero liiketoiminnan kehityksessä oli siis huomattava.
Kannattavuuden osalta Viva paransi odotetusti selvästi kannattavuuttaan vertailukaudesta, kun merkittävät hinnankorotukset astuivat keväällä voimaan. Vivan Nordics-segmentin oik. EBITA-marginaali oli Q3:lla jo 10,4 % (vertailukaudella 7,6 %), kun yhtiön tavoite (konsernille) on 10–12 %. Kannattavuus parani hieman myös Q2-tasolta. Parannusta tukivat sekä hinnankorotusten tuoma bruttomarginaalin kasvu, että hyvin hallinnassa pysyneet kiinteät kulut. Anoran Q3:n bruttokatemarginaali nousi vain hieman vertailukaudesta ja laski merkittävästi alkuvuodesta, osin tilapäisistä ongelmista Tanskassa johtuen. Anoran Wine-segmentin EBITDA-marginaali laski Q3:lla sekä alkuvuoteen että vertailukauteen nähden, joka on selkeästi eri suuntainen kehitys kuin Vivalla. Vivan johto kommentoi, että syksyllä tehtyjen hinnankorotusten pitäisi edelleen tukea bruttomarginaalia loppuvuonna eli Q4:n parantua edelleen Q3:n tasoista.
Vivan marginaali on Anoraa parempi ja tasaisempi
Alla olevista kuvaajista näkee, että Anoran Wine-segmentin marginaalikehitys on ollut huomattavasti Vivaa heiluvampaa. Siitä voi myös huomata, että Vivan marginaali hyppäsi Q2’24:llä pitkän tasaisen jakson jälkeen 2022 alkupuolen tasoille, joka on mielestämme Vivan raportoimista jaksoista lähimpänä ”normaalia” sillä 2021 tulosta tuki korona-ajan poikkeuksellisen suuret volyymit, kun taas 2023 ja vielä Q1’24 tulosta painoivat heikentyneet valuutat ja nousseet raaka-ainekulut sekä niitä kompensoivien hinnankorotusten viive. Anoran Wine-segmentille Q3’24 oli taas yksi historian heikoimmista kvartaaleista. Kuvaajissa on hyvä huomata, että Vivan osalta marginaali on EBITA, kun se Anoralla on EBITDA.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille