Vem är Warren? – En feelgood ekonomibok av Cristofer Andersson

Författaren och gymnasieläraren Cristofer Andersson skriver lika mycket för sig själv som för läsarna.
- Det är något som bara måste komma ut. Jag sätter helt enkelt ord på tankar och reflektioner, beskriver Andersson då jag frågar honom om drivkraften bakom skrivandet.
Vem är Warren? (Pug Förlag 2025) är Anderssons sjätte bok, femte på börstema och handlar, naturligtvis, om ingen mindre än Warren Buffet själv. Ett verk om en av världens mest framgångsrika och kända investerare kan vara dömt att misslyckas redan på förhand, menar Andersson, som därför valt ett helt nytt angreppssätt på temat.
Boken tar avstamp i Omaha och i det fiktiva mötet mellan Warren Buffet och en svensk besökare, på plats för nio sittningar med Oraklet, dvs. Buffet själv. I dessa, fiktiva samtal mellan den svenske turisten (kan tänkas författaren själv) och investeraren Buffet, avhandlas de största börskriserna som utspelats i modern historia, med start i 1970-talets oljekris och avslut i coronapandemin.
Kriser och misstag
”Never waste a good crisis”, sade Churchill, men är även en devis som Buffet och hans närmaste förbundsförvant, jämte affärskompanjon i investmentbolaget Berkshire Hathaway Charlie Munger agerat efter. Buffets citat ”Be greedy when others are fearful” är, som bekant, allt annat än tomma ord. I boken får vi, förutom en god dos nutidshistoria, även konkreta exempel på hur Munger och Buffet lyckats följa sina egna rättesnören i de beslutsprocesser och investeringar som utförts i de stormigaste av börsklimat.
Berkshire Hathaway tillägnas två hela, egna kapitel, vilket är bra. Även om bolagets investeringsfilosofi och principer har myntats i andra sammanhang är en repetition alltid av godo. Att få denna typ av sammanställning på svenska är guld för alla intresserade läsare.
Även om kombinationen Buffet och sedermera bortgångne Munger var ett radarpar som få kan mäta sig med, har också de gjort sina misstag. En djupdykning i bl.a. investeringsmissen i IBM kryddar boken väl. Buffet är för övrigt känd för att inte sticka under stol med sina misstag. Men, som Munger har sagt: “Every mischance in life is an opportunity to behave well and learn”.
Personen Buffet
Att Buffets drivkraft är att tjäna pengar, samt Bershire Hathaways aktieägares intressen, är en outtalad självklarhet. Att det därtill finns en varmhjärtad personlighet bakom de kapitalistiska målsättningarna går inte att ta miste på. Förutom investeraren Buffet, får vi även en inblick i själva personen Buffet. En man som inte skäms för att han föredrar frukost på Mc Donalds, och som kallar sitt första möte med Munger kärlek vid första ögonkastet.
Greppet är underhållande. Inte minst på grund av att Andersson kan sin Buffet. Insamlingen av bakgrundsmaterial till boken har varit minst sagt omfattande. I åratal har Andersson bland annat läst årsbrev, studerat årsberättelser, samt tittat på intervjuer och bolagsstämmor.
På frågan vad Buffet betytt för författaren själv kommer svaret omedelbart: ”Mycket. Väldigt, väldigt mycket”. Han beskriver vidare Buffet som något av en nestor för honom själv. Mycket av den egna investeringsprocessen- och strategin utgår från Buffets och Mungers tankar. Därför har även personporträttet av Buffet känts extra viktigt för Andersson. Att det skall rimma väl med verkligheten och att detaljerna är korrekta.
Andersson gör Buffet, liksom Munger rättvisa. Tonen i boken blir personligt trevlig, utan att bli för privat. Som läsare är det roligt att få höra om huvudpersonens favorit TV-serier och entreprenörsäventyr från barndomen.
Det märks även att Andersson är pedagog. Att han undervisar i svenska och historia likaså. Boken är lättläst och kronologiskt enkel att följa. Att avhandla börskriser och investeringsstrategier kan te sig tungt, men kryddat med den personliga touchen och passande anekdoter blir slutresultatet allt annat än det. Boken är rikt illustrerad, med en – utan att avslöja för mycket, intresseväckande twist.
Om författaren:
Cristofer Andersson är gymnasielärare och sedan tidigt 2010-tal en aktiv investerare, analytiker och anlitad föreläsare. Han har tidigare skrivit flera böcker, däribland den hyllade serien om börspsykologi, Börspsykologi (2020), Mer Börspsykologi (2021) och Mentala Modeller – för investerare som vill slå aktiemarknaden (2023). Vid sidan om sina bokprojekt bloggar han om ekonomi, investeringar, samt idé- och kulturhistoria.
Popular Articles




