Kremlologien jalanjäljillä
Kirjoitin taas viime viikolla keskiviikkoiltana tuttuun tapaani Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätöksen pikakommenttia ja kerroin päätöksen sisällöstä ja sen tärkeistä sanamuodoista miehelleni. Hän ei ole ihan kaltaiseni rahapolitiikkafriikki, mutta keksi hyvän vertauksen työstäni. Hänen mukaansa rahapolitiikan sanojen tulkkaus on kuin kremlologiassa konsanaan.
Kremlologia tarkoittaa Kremlin poliittisten vallanpitäjien tekojen, tekemättä jättämisten ja sanojen tarkkaa seuraamista. Päättäjien ja puoluelehti Pravdan sanamuotoja tulkittiin ja niiden perusteella yritettiin tehdä päätelmiä Kremlin tunnoista, merkitsiväthän ne meille pienenä naapurimaana paljonkin neuvostoaikaan. Ylen mukaan kremlologia oli 2010-luvullakin vahvasti voimissaan, sillä luotettava tiedonsaanti Venäjältä on vaikeaa.
On totta, että nykyaikana sanojen merkitys on noussut keskuspankkipiireissä arvoon arvaamattomaan. Kun ohjauskorot ovat painettu näillä näkymin pysyvästi finanssikriisiä alemmille tasoille ja keskuspankit haluavat rahapolitiikastaan läpinäkyvää ja paremmin ennakoitavaa, puheiden merkitys korostuu. Kuinka muuten transitory-sanasta (suom. väliaikainen) ja olisi tullut rahapolitiikan kuuma peruna tai Federal Reserven lehdistötilaisuuden kysymys-vastaus-osiosta laajalti seurattu makrotapahtuma. EKP:ssa puolestaan sanapari strong vigilance (suom. suuri valppaus) inflaatiosta puhuttaessa oli 2010-luvun alussa koodi mahdolliselle koronnostolle. Yhtä tärkeää kuin se, mitä päätetään, on se, miten päätöksistä kerrotaan ja mitä rivien välistä voidaan päätellä tulevasta rahapolitiikan suunnasta.
Saksassa kremlologia sai nimen Kreml-astrologie, mikä kertoi osaltaan tulkintojen epävarmuuksista. Tähdet kertovat, komisario Palmu oli loistava takavuosien Suomi-elokuva, mutta ekonomisti Palmu ei ainakaan vielä ole joutunut turvautumaan astrologiasta ennustamiseen. Keskuspankkien kertomaa kannattaa silti seurata.
Mukavaa isänpäiväviikonloppua!
Marianne Palmu
Ekonomisti fundeeraa -juttusarja sisältää ajatuksenvirtaa talouden ilmiöistä.
Aikaisemmat tekstit:
6.9.2021: Kivikautiset aivomme muistuttavat talouden riskeistä
9.5.2021: Mistä ekonomisti on tehty?
23.1.2021: EKP ilmastoaktivistina ja sananen elpymisrahastosta
7.12.2020: Kulutuksen dilemma
21.11.2020: Rakas kilpailu, kaipaan sinua
31.10.2020: Tiistaina edessä poliittisen vastakkainasettelun juhla
19.10.2020: Miltä tuntuisi 21 692 euroa lisävelkaa omalla tilillä?