Status rörande ansökan om bearbetningskoncessioner för Stekenjokk och Levi
Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") har som tidigare meddelats via dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB ansökt om bearbetningskoncession fyndigheterna Stekenjokk K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten och Strömsunds kommun i Jämtland, samt Levi K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten. Länsstyrelsen i Västerbotten krävde 2019 att ett Natura 2000-tillstånd för gruvverksamhet skulle vara på plats innan slutlig bedömning av sökta bearbetningskoncessioner kunde ske. I november 2022 erhöll Vilhelmina Mineral slutligt fastställt Natura 2000-tillstånd för gruvverksamhet och anmodade då Bergsstaten att skyndsamt återförvisa ärendet till länsstyrelsen i Västerbotten för slutligt bedömning av om sökta bearbetningskoncessioner kunde tillstyrkas. Bergsstaten valde emellertid att på nytt bedöma den s k malmbevisning (om ekonomiskt utvinningsbar fyndighet fanns i Stekenjokk-Levi). Efter en tids utvärdering återförvisade Bergsstaten ärendet till Länsstyrelsen i Västerbotten under våren 2024. I samband med detta inkom Vilhelmina Mineral i maj med en kompletterande rapport rörande fältobservationer av ren som visar att närvaron av ren under vintertid då gruvdriften planeras är låg eller obefintlig. Länsstyrelsen i Västerbotten valde då att skicka ärendet och denna rapport på ny remiss till Vilhelmina kommun, Sametinget och bägge de berörda samebyarna Voernese sameby i Jämtland och Vilhelmina Södra i Västerbotten. Efter det att dessa remissinstanser inkommit med svar samt att även Bolaget yttrat sig har nu Länsstyrelsen i Västerbotten till den 23 augusti att svara Bergsstaten huruvida man tillstyrker de sökta bearbetningskoncessionerna. Bolaget anser att en adekvat anpassning av projektet har skett genom föreslagen brytning endast vintertid för att minimera risk för negativ påverkan på rennäring, att Natura 2000-tillstånd för gruvverksamhet har erhållits och att samtliga övriga frågor är välutredda och besvarade. Därmed finns enligt Bolaget inga kvarvarande hinder för Länsstyrelsen i Västerbotten att tillstyrka och för Bergsstaten att godkänna sökta bearbetningskoncessioner. Den andra berörda länsstyrelsen i Jämtland har redan 2019 tillstyrkt bearbetningskoncession för den sydliga mineralisering Stekenjokk som är lokaliserad på bägge sidor om länsgränsen mellan Jämtland och Västerbotten.
I sitt yttrande till Länsstyrelsen i Västerbotten skriver Bolaget bl a följande. "När det gäller konkurrerande markanspråk vilka båda är riksintressen ska en intresseavvägning enligt 3 kap. 10 § miljöbalken ske. Av förarbetena till naturresurslagen, vars bestämmelser kom att införas som 3-4 kap. miljöbalken, framgår följande. Vid valet mellan att bevara naturresurser eller att ta dem i anspråk bör i princip en samhällsekonomisk bedömning göras av vilken åtgärd som är att föredra. Den samhällsekonomiska värderingen måste göras bland annat med utgångs-punkt i målen för den ekonomiska politiken. Det innebär att effekterna på sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten måste tillmätas stor betydelse (prop. 1985/86:3 s. 152). Koppar utgör ett s k strategiskt råmaterial enligt EU:s förordning om kritiska och strategiska råvaror (den s k Critical Raw Materials Act) som under våren 2024 även blivit gällande lag i Sverige. Ett viktigt mål är enligt CRMA att öka graden av självförsörjning av strategiska råvaror så att minst 10 procent av EU:s konsumtion av dessa råvaror bryts och produceras inom EU år 2030 - däribland alltså även koppar. Koppar är en mineral som behövs i stor utsträckning inom den gröna omställning som både svensk och internationell industri nu genomgår. Tillgång på koppar kommer alltså att vara en förutsättning för att motverka klimatförändringarna, samtidigt som det redan idag men framförallt framöver bedöms kunna uppstå obalanser mellan utbud och efterfrågan vilket riskerar leda till brist på koppar. Det är därför av stor samhällsekonomisk betydelse att den planerade verksamheten kan komma till stånd."
____________
Stockholm augusti 2024
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Offentliggörande av information
Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 15 augusti 2024 klockan 8.30 CET.
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: info@bluelakemineral.com
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget 100% ägare av Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.