SKF investerar för att öka produktionen av kiselnitrid i Ljungaverk för högkvalitativa keramiska hybridlager
SKF investerar i anläggningen i Ljungaverk som syftar till att mer än fördubbla produktionskapaciteten av kiselnitrid. Denna investering är en del i strategin "Intelligent and Clean" och fokuserar på anpassade erbjudanden inom segment med hög tillväxt där SKF har en stark position. Kiselnitrid utgör en kritisk komponent i hybridlager som används i flera industriella områden och är betydelsefulla för elektrifieringen inom bilindustrin.
-Det är stort intresse från våra kunder för den nitriden vi utvinner som håller väldigt hög kvalitet, säger Mikael Sundqvist, chef för Vesta Si.
2024-10-09 Ljungaverk: SKF tog ett strategiskt beslut 2017 att förvärva Vesta Si i Ljungaverk för att säkra tillgången på högkvalitativ kiselnitrid. I anläggningen förädlas kisel genom flera processteg till pulver i olika granulatstorlekar. Pulvret används sedan för att tillverka keramiska kulor och rullar som ingår i keramiska hybridlager. Dessa lager genererar extremt låg friktion och jämfört med stål väger de betydligt mindre. Dessutom tar de keramiska hybridlagren bort problemet med strömöverförning i lagret. SKF är idag marknadsledare inom hybridlager till bilindustrin.
-Det sitter ett hybridlager som innehåller kiselnitrid från Vesta Si i en stor andel av dagens elbilar, så vi är det första steget i kedjan att elektrifiera och minska CO2-utsläppen, säger Sundqvist.
Förutom till bilindustrin används kiselnitriden från Vesta Si inom många områden som till exempel halvledartillverkning till IT-industrin, solpaneler, kylsystem för kärnkraftverk, hybridlager till elektriska motorer, pumpar, kompressorer, hybridlager till mat- och dryckesindustrin samt inom flyg- och rymdindustrin.
Efterfrågan på hybridlager har stigit de senaste åren och SKF:s försäljning har ökat kraftigt.
- Med denna investering i alla steg i tillverkningskedjan kan vi bättre tillgodose den ökande efterfrågan inom såväl SKF:s egen lagerproduktion som från våra externa kunder, säger Sundqvist.
Satsningen innebär också ett ökat rekryteringsbehov, som omfattar maskinoperatörer, laboratorieingenjörer, underhållstekniker och ingenjörer för processutveckling.
-Vi är igång med rekryteringen i syfte att öka antalet anställda, säger Sundqvist och fortsätter.
-Investeringen leder till en positiv spiral för regionen som lockar till sig arbetskraft och boende, vilket är positivt, avslutar Sundqvist.