Medivir presenterar uppdaterade kliniska data för fostrox + Lenvima vid levercancer (HCC) på ESMO i september
Stockholm - Medivir AB (Nasdaq Stockholm: MVIR), ett läkemedelsföretag inriktat på att utveckla innovativa behandlingar av cancersjukdomar med stora medicinska behov, meddelade idag att uppdaterade data från fas 1b/2a-studien med fostrox (fostroxacitabine) i kombination med Lenvima® (lenvatinib) för behandling av avancerad hepatocellulär cancer (HCC) har accepterats för presentation vid European Society for Medical Oncology (ESMO) Congress i Barcelona, 13-17 september 2024.
Abstraktet, med titeln "Fostrox (fostroxacitabine bralpamide) plus lenvatinib in patients with locally advanced unresectable or metastatic hepatocellular carcinoma (HCC) progressed on immunotherapy combinations. Results from a multi-center phase 1b/2a study." presenteras på konferensen av Dr Hong Jae Chon, CHA Bundang Medical Center i Korea.
Uppdaterade kliniska data från den pågående fas 1b/2a-studien med fostrox i kombination med Lenvima. kommer att presenteras. Eftersom patienterna kan kvarstå på behandlingen långsiktigt möjliggör det en detaljerad uppdatering av säkerhets- och tolerabilitetsprofilen och hur den utvecklas över tid. Presentationen kommer också att innehålla uppdaterade data på relevanta effektparametrar.
Postern kommer att finnas tillgänglig på Medivirs hemsida efter presentationen.
För ytterligare information kontakta:
Magnus Christensen, finanschef, Medivir AB
Telefon: 08-5468 3100
E-post: magnus.christensen@medivir.com
Om fostrox
Fostrox är en leverriktad hämmare av DNA-replikation som levererar den celldödande substansen selektivt till tumören samtidigt som den skadliga effekten på normala celler minimeras. Detta uppnås genom att koppla en aktiv kemoterapi (troxacitabin) till en prodrog-svans. Utformningen gör det möjligt för fostrox att administreras oralt och färdas direkt till levern där den aktiva substansen frisätts lokalt i levern. Med denna unika mekanism har fostrox potential att bli det första leverriktade, oralt administrerade läkemedlet som kan hjälpa patienter med olika typer av levercancer. En fas 1b-monoterapistudie med fostrox har avslutats och en fas 1b/2a-kombinationsstudie i HCC pågår, där fostrox har visat uppmuntrande anti-cancer effektivitet med en god säkerhets- och tolerabilitetsprofil.
Om primär levercancer
Primär levercancer är den tredje vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall i världen. Hepatocellulärt karcinom (HCC) är den vanligaste formen som uppstår i levern och den snabbast växande cancerformen i USA. Trots att existerande behandlingar för HCC kan förlänga patienternas liv är behandlingseffekten ofta otillräcklig och dödligheten ligger kvar på en hög nivå. Varje år diagnosticeras ca 660 000 patienter med primär levercancer globalt och den nuvarande femårsöverlevnaden är under 20%1,2. HCC är en heterogen sjukdom med olika etiologier och utan specifika mutationer som observerats i många andra cancerformer. Detta har bidragit till bristen på framgång för molekylärt riktade substanser i HCC. Bristen på övergripande nytta, tillsammans med den generellt dåliga prognosen för patienter med medellångt och långt framskriden HCC resulterar i ett stort otillfredsställt medicinskt behov.
Om Medivir
Medivir utvecklar innovativa läkemedel med fokus på cancersjukdomar där de medicinska behoven är stora. Läkemedelskandidaterna riktas mot indikationsområden där tillgängliga behandlingsmetoder är begränsade eller saknas och det finns stora möjligheter att erbjuda betydande förbättringar till patienterna. Medivir fokuserar på utvecklingen av fostroxacitabine bralpamide (fostrox), en smart riktad kemoterapi som har utformats för att selektivt behandla levercancerceller och att minimera biverkningar. Samarbeten och partnerskap är viktiga delar av Medivirs affärsmodell och läkemedelsutvecklingen bedrivs antingen i egen regi eller i partnerskap. Medivirs aktie (ticker: MVIR) är noterad på Nasdaq Stockholms lista för små bolag (Small Cap). www.medivir.se.
1) Rumgay et al.,European Journal of Cancer 2022 vol.161, 108-118.
2) Yang, J.D., Hainaut, P., Gores, G.J. et al. A global view of hepatocellular carcinoma: trends, risk, prevention and management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 16, 589-604 (2019).