Marknadsläget för innehåll i borrkärnor vid Kallmorafältet
Brandbee Holding AB:s ("Bolaget") förvärv av Holmasjön Prospektering AB ("Holmasjön") innefattar utöver den tidigare kommunicerade varphögarna på Kallmora även en prospekteringsverksamhet där Holmasjön prospekterar efter metallerna koppar, zink, bly, järn samt REE (sällsynta jordartsmetaller). I den historiska prospekteringen har brytvärda metaller identifierats i flertalet borrkärnor. Marknadsläget för dessa metaller har substantiellt utvecklats positivt senaste tiden. Bolaget har märkt ett kraftigt ökat intresse för Holmasjön hos våra aktieägare, varför nedan följer en uppdatering av de metaller som är att betrakta som kommersiellt utvinningsbara utifrån utomstående och opartiska analyser som har genomförts av Holmasjöns egna borrkärnor från Kallmorafälten.
Bly - 2 246 USD/ton (2024-06-03)
Enligt data från International Lead and Zinc Study Group fanns det under föregående år ett överutbud uppgående till 92 000 ton på marknaden. Den globala gruvbrytningen ökade med 1,1%. Produktionen ökade i såväl Sydamerika som Australien, samtidigt minskade produktionen i Nordamerika och Europa. Kinas export av anrikat och förädlat bly ökade med 61% under 2023.
Marknaden för bly förväntas växa med ca 16 % till 2026. Kina, Sydkorea, Japan och ASEAN länderna förväntas stå för majoriteten av den ökade efterfrågan. Metallen används huvudsakligen för batterier, elektronik, vikter och ammunition. I Sverige sker brytning och upparbetning av återvinning vid ett antal gruvor.
Zink - 3 041 USD/ton (2024-06-03)
Efterfrågan på zink väntas tredubblas till år 2030. Efterfrågan kommer främst från USA och Kina. Zink används i huvudsak till galvanisering som motverkar rost i upp till 100 år och därmed förlänger livslängden på stålkonstruktioner. Galvaniseringen medför att förbrukningen av järnmalm och stora mängder koldioxidutsläpp minskas. Den totala årliga efterfrågan av zink uppgår till 13 miljoner ton, varvid 60 % används till galvanisering. Industrier inom bygg och infrastruktur är de största användarna, men även fordons- och elektronikindustrin är viktiga slutanvändare då zink även används i solceller och lättare batterier. Likt koppar och aluminium har zink blivit allt viktigare metall och flera länder inklusive EU har listat zink som en av de kritiska metallerna. Under det senaste kvartalet har priset på zink ökat med 25 %.
Silver - 30,37 USD/uns
Silver med sin goda egenskap att leda värme och elektricitet används bland annat inom högkapacitetsbatterier, kretskort, mobiltelefoner och datorer. Metallen ingår även i solceller, flygplan, rymdsatelliter och vid plätering av andra material. Såväl Bank of America och den schweiziska storbanken UBS anger att det är underskott på silver och uppskattar underskottet idag uppgår till 17 % av dess efterfrågan. I samma rapport anger UBS att silverpriset kan gå så högt som 70 USD/uns, nära en fördubbling mot dagens marknadspris. Det senaste kvartalet har silverpriset stigit med 31 %.
Koppar - 10 110 USD/ton (2024-06-03)
Koppar är en viktig basmetall som leder elektricitet och värme, en nödvändig råvara i den moderna ekonomin. Cirka 65 % av den koppar som produceras i världen används idag för att leda elektricitet. Det är därför en otroligt viktig basmetall i den gröna omställningen mot alternativa energikällor som sol-, vind- och vattenkraft som kräver stora mängder koppar för att generera och transportera elektricitet långa sträckor med minsta möjliga effektförlust. Tillgången till koppar är därmed en av de viktigaste faktorerna för en effektiv energiomställning. Under det senaste kvartalet har råvarupriset för koppar ökat med nära 20 %. Enligt flertalet experter spås basmetallen att nära fördubblas i pris redan till år 2030. Nasdaqs råvarumarknad prognoserar att den globala efterfrågan kommande femton åren kommer fördubblas till nära 50 miljoner ton (25 miljoner ton 2021). Koppar är en av flera metaller på EU:s lista över kritiska metaller.
"Det är verkligen spännande att från dag till annan följa med i råvarumarknadens utveckling. Holmasjön har en bra mix med sin exponering mot såväl befintlig varp som pågående prospektering. Varphögen bedöms kunna generera ett positivt kassaflöde i närtid, medans prospekteringsverksamheten skapar värden på lång sikt. Den gröna omställningen kommer fortsätta hålla efterfrågan på basmetaller uppe och därmed fortsatt höga råvarupriser, vilket för bolaget är lovande, konstaterar Magnus Clarenbring, VD Brandbee Holding AB i en kommentar.
För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Clarenbring, vd Brandbee Holding AB
ir@brandbee.com
Brandbee Holding AB är ett investmentbolag som ursprungligen fokuserade på investeringar inom digital marknadsföring, men har nu även utvidgat sin portfölj till att inkludera utvinning av naturresurser. Genom att inkludera investeringar i gruvsektorn kan Brandbee dra nytta av potentiella avkastningar från råvaruindustrin, samtidigt som de fortsätter att stödja innovativa företag inom digital marknadsföring.
Brandbee Holding kombinerar nu kompetensen inom digital marknadsföring med en strategisk satsning på naturresurser, vilket skapar en stark och diversifierad investeringsprofil som kan möta olika marknadens behov och ekonomiska cykler.
Mer information om Brandbees investeringar finns på www.brandbee.com