CapSeks Arctic Space stärker sin position inom satellitkommunikation och siktar på internationell tillväxt
Northern CapSek Ventures AB:s (”CapSek”) portföljbolag Arctic Space Technologies fortsätter sin framgångsrika tillväxtresa med nya mångåriga kundavtal och förbereder sig nu för internationell expansion. Fokus ligger på fler nya markstationer och att expandera tjänsteerbjudandet. Det berättade Arctic Space vd Benjamin Fischer vid ett informationsmöte med CapSeks aktieägare.
Arctic Space Technologies, som är baserat i Piteå, erbjuder satellitkommunikationstjänster som möjliggör för stora internationella företag att bearbeta stora mängder data från satelliter på ett effektivt sätt. Kundlistan består av företag och organisationer inom allt från fjärranalys och meteorologi till försvar, säkerhet och kommersiell satellitkommunikation. Bland de mer kända namnen på kundlistan finns Airbus, ESA, Kepler och OneWeb.
- Genom att fokusera på effektivitet och innovation har vi kunnat bygga en unik position som kommersiell aktör med en lönsam verksamhet i en kapitalintensiv och ofta statsstyrd bransch. Nu har vi en stabil grund för att fortsätta växa snabbt. Målet är att bygga ett globalt nätverk av markstationer för att möta den ökande efterfrågan på våra tjänster, säger Benjamin Fischer, vd på Arctic Space Technologies.
Idag utgår verksamheten från Arctic Space egen anläggning där man äger infrastrukturen, och låter kunderna installera sin egen utrustning. Tjänsteutbudet omfattar infrastruktur som hosting och co-location, samt full hantering av markstationtjänster.
- Att vi valde att etablera bolaget i just Piteå beror på de unika förutsättningar för både datacenterverksamhet och satellitkommunikation som finns här. Den nordliga positionen på anläggningen är avgörande eftersom satelliter passerar över polerna vid varje omloppsbana. Därför kan markstationer på hög latitud leverera längre uppkopplingstid till satelliter, vilket är en avgörande konkurrensfördel. Samtidigt erbjuder Piteå en bra kombination av kostnad och effektivitet, med välutvecklad infrastruktur och tillgång till förnybar energi från vattenkraft.
Lönsamhet stark bas för internationell expansion
Sedan starten har Arctic Space varit kassaflödespositivt och hittills tecknat avtal värda väl över 100 miljoner kronor. Bolaget genomförde nyligen en omorganisation då man också rekryterade en ny professionell styrelse, med bland annat representation från CapSek med Investment Manager Göran Carlson.
Fokus för 2025 är att vidareutveckla affärsstrategin, öka rekryteringen och etablera nya satellitkontor i strategiska regioner som Sydamerika och Nordamerika. Men Benjamin Fischer nämner att det också finns stora utmaningar med internationell expansion, där det i exempelvis sydamerikanska länder ofta saknas en tydlig plan eller handbok för hur en etablering ska gå till, och man är beroende av att känna rätt personer för att lyckas.
Tekniskt sett är målet att bygga en global infrastruktur som kan hantera nästa generations satellitkommunikation. Bland annat arbetar bolaget med att lansera nya tjänster som integration av satellitkommunikation med 5G-nätverk.
Redan idag omsätter Arctic Space omkring 30 miljoner kr med god lönsamhet. Men för en internationell expansion kommer det krävas mer pengar. I ett längre, tioårsperspektiv, är siktet inställt på att en börsnotering, vilket Benjamin Fischer ser som ett viktigt steg i att kunna göra ett ordentligt avtryck på rymdindustrin och driva verklig förändring.
- Det är oerhört kul att följa med på Arctic Spaces framgångsrika uppskalning med den potential de visar för framtiden. De är ett perfekt exempel på hur innovation och entreprenörskap kan skapa globala lösningar från en lokal bas i norra Sverige. Vi ser fram emot att fortsätta stötta dem i deras tillväxtresa, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.
CapSek investerade i Arctic Space första gången 2024 och äger cirka två procent av bolaget.