Axolot Solutions Holding AB (publ) - Delårsrapport Januari-September 2024
Axolot genomförde ett framgångsrikt fullskaletest hos ett stort pappersmassabruk. Ett påbörjat tekniskt samarbete med luft- och vattenreningsbolaget Mellifiq utvecklades under kvartalet till diskussioner om ett mer omfattande samarbete. Detta resulterade i ett strategiskt beslut om samgående på marknaderna i Sverige och Norge genom överlåtande av dotterbolaget Axolot Solutions AB till Mellifiq mot betalning i Mellifiq aktier. Transaktionen genomfördes den 1 oktober.
Sammandrag av tredje kvartalet 2024
Finansiellt- Nettoomsättningen under det tredje kvartalet 2024 uppgick till 2 117 tkr (687 tkr för tredje kvartalet 2023), där den största delen avser fullskaletest som har utförts hos ett stort pappersmassabruk. I övrigt är det främst hyra, service och demokörningsaktiviteter som har fakturerats.
- Övriga rörelseintäkter var 0 tkr (0).
- Rörelseresultatet blev -5 856 tkr (-3 746). Det har varit ett hektiskt kvartal om man ser till alla kundaktiviteter som har genomförts, inklusive fullskaletest som pågick under fem veckor. Jämfört med motsvarande period i fjol har mer resurser varit direkt involverade i testkörningar samt i service på befintliga anläggningar. Personalkostnaderna har också ökat eftersom en extern VD anställdes i början av 2024.
- Resultatet per aktie uppgick till -0,03 kr (-0,03). Antalet aktier har ökat genom nyemissioner.
- Kassaflödet från löpande verksamhet och investeringar var -5 785 tkr (-1 598). I jämförelseperioden minskade rörelsekapitalet medan det i utfallsperioden ökade. Investeringarna var låga, -125 tkr (-40).
- Likvida medel vid utgången av det tredje kvartalet 2024 var 3 739 tkr.
- Axolot Solutions erhöll under tredje kvartalet en beställning av ett fullskaletest från ett stort pappersmassabruk. Brukets önskemål är att ytterligare reducera utsläppen av fosfor och suspenderade ämnen. Axolots unika reningsteknik AxoPur[®] har tidigare med goda resultat utvärderats i pilotskala för detta ändamål. I detta längre test skulle en fullstor singelreaktor köras för att verifiera att det inte föreligger några uppskalningsproblem. En fullskaleutvärdering med den största reaktorn som Axolot hittills byggt, med en kapacitet på 80 m[3]/h, kördes under en femveckorsperiod under kvartal tre. Tillförlitligheten och funktionen visade sig vara god och de efterfrågade reningsresultaten uppnåddes. Utvärderingen ligger nu till grund för en offert och förprojektering av ett flerreaktorsystem med betydligt större kapacitet.
- Ett hyresavtal har ingåtts med en kund avseende långtidsutvärdering med en AxoPur enhet för PFAS-rening. Försöken planeras starta under andra halvan av oktober och pågå till början av mars 2025 då resultaten kommer att utvärderas för beslut om eventuell installation av en permanent anläggning.
- Axolot presenterade ännu en innovation som tar sitt avstamp i pappersmassabrukets avloppssystem och som pekar ut vägen till en helt utsläppsfri process, till gagn för såväl miljö som för brukets egen resiliens. Innovationen som har patentsökts är en vidareutveckling av bolagets AxoPur teknik och möjliggör utvinning av fosfor, organiska gödselkomponenter, processvatten med mera ur avloppet.
- I Norge har under det tredje kvartalet en mindre AxoPur anläggning installerats i Axolots regi, med tillgång till olika kompletterande tekniker (filter) för en ännu bredare reningsförmåga. Axolot avser att teckna avtal med flera kunder gällande mottagande och rening av förorenade vatten.
- Nettoomsättningen för årets första tre kvartal blev 6 433 tkr (3 178 tkr för motsvarande period 2023), vilket främst avser försäljning av AxoPur anläggningar men också ersättning för tilläggsarbeten, demokörningar samt hyres- och serviceintäkter.
- Övriga rörelseintäkter uppgick till 0 tkr (12).
- Rörelseresultatet blev -16 420 tkr (-12 471). Marginalen i den största anläggningsförsäljningen, till Omni Polymers, blev lägre än ursprungligen bedömt eftersom processvattnet från plaståtervinningsanläggningen var mer komplext än väntat; mycket extra arbete har lagts ner på att finna rätt körbetingelser i syfte att uppnå den renhet på vattnet som krävs. Omni Polymers försattes olyckligtvis i konkurs under kvartal tre, efter att företaget själva lämnat in en konkursansökan; företaget stod stilla under nio månader efter en tragisk dödsolycka sommaren 2023, en lång period utan intäkter som ledde till stora ekonomiska svårigheter. Axolot har som en följd av konkursen skrivit ner kundfordringar på 360 tkr. Axolots resurser har under perioden även lagts på CE märkning och annat kvalitetsarbete till gagn för befintliga såväl som framtida kommersiella system. Under tredje kvartalet har ett fem veckors fullskaletest genomförts hos ett stort pappersmassabruk. Lärdomarna och erfarenheterna under årets första nio månader har sammantaget varit oerhört värdefulla.
- Ett hyresavtal ingicks under det andra kvartalet med avfalls- och återvinningsföretaget Carl F i Malmö. Hyresperioden avslutades per siste september och en utvärdering görs innan kunden fattar beslut om hur de ska gå vidare.
- Axolot tog fram ett koncept för att kunna erbjuda i första hand den norska fiskprocessindustrin en lösning på BAT-AEL problematiken (bästa tillgängliga teknik-krav som införts i slutet av 2023), och Axolot har en överenskommelse med två laxslakterier där planen är att köra pilottester med helhetskonceptet. Detta har tagit mer tid än förväntat då det behövs ett antal myndighetsgodkännanden och de kunder som Axolot kommit överens med om en utvärdering söker statliga bidrag för att komma vidare.
- De två AxoPur anläggningarna som såldes till Omni Polymers och Jernhusen under fjolåret togs i drift under första kvartalet 2024 enligt plan.
- En tvist uppstod under första kvartalet 2024 med en leverantör i Omni Polymers projektet, rörande bristande kvalitet och överfakturering. Axolot har bestridit fakturor på ett icke oväsentligt belopp. Tvisten var ännu inte löst vid utgången av tredje kvartalet.
- Axolot har lagt ett betydande arbete på nya patentansökningar under årets första nio månader. Exempelvis har en ny teknik för hållbar fosforutvinning i pappersmassabruk presenterats. Axolot lanserade också i samarbete med Mellifiq en ny och unik lösning för PFAS-rening av förorenade vatten. Lösningen bygger på en kombination av AxoPur tekniken i kombination med specialanpassade filter, och innebär en effektiv och långtidsverkande reningslösning till en relativt sett låg kostnad.
- Axolot meddelade den 2 september att Bolaget hade ingått ett partnerskap med det svenska familjeägda luft- och vattenreningsbolaget Mellifiq AB avseende den svenska och norska marknaden. Detta partnerskap markerar en betydande milstolpe för Axolot Holding och förväntas påskynda Bolagets tillväxt och expansion. Affären innebär att Mellifiq förvärvar Axolots svenska dotterbolag Axolot Solutions AB och bygger på en marknadsmässig värdering av såväl Mellifiq som Axolots svenska dotterbolag. Betalningen sker genom en apportemission av aktier i Mellifiq där Axolot Holdings svenska dotterbolag värderats till SEK 50 miljoner och Mellifiq till SEK 252,4 miljoner. Transaktionen resulterar i att Axolot Holding blir näst största aktieägare i Mellifiq med en ägarandel på drygt 16,5%. Som en del i transaktionen har bolagen ingått ett licensavtal där Mellifiq erhåller en exklusiv licens att marknadsföra och sälja Axolot Holdings teknik och lösningar i Sverige och Norge samt i Mellanöstern och Japan mot en royalty som motsvarar 3,5 % av omsättningen som genereras från försäljning av Axolot Holdings teknik och lösningar. Axolot Holding kommer fortsatt att leverera reaktorer till sålda anläggningar. Transaktionsdatum var 1 oktober 2024.
- I inledningen av det tredje kvartalet, den 8 juli, beslutade och genomförde Axolot Solutions med stöd av bemyndigande från årsstämman den 8 maj 2024 en riktad emission av aktier och teckningsoptioner om initialt 4,15 Mkr före avdrag för emissionskostnader. Givet fullt utnyttjande av teckningsoptionerna kan Axolot tillföras ytterligare cirka 4,67 Mkr före avdrag för transaktionskostnader. Den totala utspädningseffekten av aktier såväl som teckningsoptioner uppgår vid fullt utnyttjande till cirka 14,8%. Axolot upptog vid samma tidpunkt en kreditfacilitet om 5 Mkr. Nettolikviderna från den riktade emissionen och kreditfaciliteten avses användas till att säkerställa genomförandet av höstens satsningar, i form av strategiska samarbetsprojekt, kundprojekt samt en fortsatt uppskalning och utveckling av verksamheten.
- Per 1 oktober har dotterbolaget Axolot Solutions AB avyttrats till Mellifiq AB. Axolot Solutions Holding AB är från samma datum näst största aktieägare i Mellifiq med en ägarandel på drygt 16,5%. Som en del i transaktionen har bolagen ingått ett licensavtal där Mellifiq erhåller en exklusiv licens att marknadsföra och sälja Axolot Holdings teknik och lösningar i Sverige och Norge samt i Mellanöstern och Japan mot en royalty som motsvarar 3,5 % av omsättningen som genereras från försäljning av Axolot Holdings teknik och lösningar.