Analysguiden: ANALYS Hanza: Visar operationell styrka
Hanza rapporterade ett kvartal över Analysguidens förväntan. Kontraktstillverkare visar styrkan i affärsmodellen när konjunkturen viker. Bolaget fortsätter vinna marknadsandelar och vi upprepar motiverat värde vid 71 kronor.
En stabilare kundbas håller uppe efterfrågan
I tider då flera kontraktstillverkare och underleverantörer vinstvarnat och redovisat omsättningsminskningar mellan 10–20 procent, bevisade Hanza styrkan i affärsmodellen och betonar vikten av en väl konstruerad och diversifierad kundbas. Organiskt backade omsättningen enbart med 4 procent och inkluderat Orbit One ökade omsättningen med 14 procent till 1 106 (955). Det var i linje med vår prognos. Genom att ha en högre exponering mot stabila branscher såsom försvar, jordbruk och hälsovård minskar inte bara konjunkturberoendet utan även exponeringen mot branscher med snabba förändringar inom efterfrågan, vilket har skapat den våg av lageravveckling som hämmat flera bolag.
Marginalmålet 8 procent – tvivlarna blir allt färre
Dessutom har Hanza färdigställt integrationen av Orbit One och är nu långt gången inom det åtgärdsprogrammet som rullades ut tidigt under året. Resultatet av detta ser vi en successivt förbättrad marginal. Sedan Q1 2024 har marginalen ökat från 5,3 till 6,7 procent. Det är starkt. Särskilt beaktat att Q3 är ett semesterdrabbat kvartal med lägre beläggning i fabrikerna under juli. Åtgärdsprogrammet har till stor del syftat till personalreduktion och konsolidering av kundvolymer. Marginalförbättringen är ett tydligt styrketecken och indikerar ett bra verkställande för bolaget. Justerat för omvärdering av tilläggsköpeskillingar kopplat till Orbit One samt kostnader hänfört till åtgärdsprogrammet uppgick rörelseresultatet mätt som ebita till 74 mkr (89). Bolaget är fast beslutna att nå lönsamhetsmålet vid 8 procent för 2025 och efter dagens rapport blir tvivlarna allt färre.
Rapport över förväntan men konjunkturen hämmar
Rapporten rosade marknaden som skickade upp aktien 18 procent till 70 kronor. Jämte marginalutvecklingen fortsätter Hanza ta marknadsandelar och bolaget har aviserat två större MIG-avtal och tillsammans med kontraktet med Munters samt en ledande försvarsaktör läggs en bra tillväxtgrund för 2025. På baksidan kvarstår dock en tuff konjunktur där vändningen skjuts allt mer på framtiden. Det gör oss något mer återhållsamma i våra prognoser. Vi räknar med en fortsatt marginalförbättring samt en viss konjunkturåterhämtning där volymerna återhämtar sig under det andra halvåret 2025. Våra prognoser når inte upp till bolagets finansiella mål (6,5 mdkr i omsättning och ebitamarginal över 8 procent). För att nå dit krävs mest troligt ytterligare förvärv, vilket bolaget är öppna för. Det handlar om att hitta förvärvskandidater med rätt kultur och som adderar något för värdeskapandet åt Hanzas kunder. Några förvärv inkluderas inte i våra prognoser men givet succesiva marginalförbättringar konstaterar vi att bolaget balansräkning har utrymme för det. Mot bakgrund av en senare konjunkturvändning än tidigare beräknat justeras våra omsättning- och resultatprognoser ned. Hanza-aktien har historiskt värderats till 12x nästa års vinst och med dem premisserna upprepar vi vårt motiverade värde vid 71 kronor.
Ladda ner och läs den fullständiga analysen i PDF-format under bifogade filer.