Vaihteleva viikko takana, Yhdysvaltain osakkeet Trump-kaupankäynnin voittajia
Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla on takana poikkeuksellisen jakautunut viikko. Wall Streetillä kehitys oli vahvinta tänä vuonna, mutta Helsingissä ja laajemmin Euroopassa indeksit painuivat epävarmuuden vuoksi. Yhdysvaltain presidentinvaalien ratkeaminen Donald Trumpin hyväksi oli lopulta ilouutinen etenkin USA:n osakeindekseille, jotka ovat olleet kaikista omaisuusluokista selkeästi parhaiten menestynyt marraskuussa. Nousu alkoi jo ennen vaalitulosta, vaikka Valkoisen talon poliittisesta linjasta ei ole vielä täyttä varmuutta. Trump-pörssissä osakkeiden pitäisi suoriutua paremmin kuin velkakirjojen, kehittyneiden talouksien paremmin kuin kehittyvien ja euron paremmin kuin Kiinan juanin.
Lähde: TS Lombard
Konsensuksen mukaan lähes ainoa varma asia on, että Trumpin politiikka tulee olemaan Yhdysvaltain sisällä inflatorista sekä kysyntä- että tarjontatekijöiden vuoksi (tuontitullit, alijäämien kasvattaminen, kotimaisen kysynnän lisääminen veroalennuksin). Osakemarkkinan ennustuksissa positiiviset talousyllätykset ovat aiheuttaneet jo ennen vaalitulosta sen, että talouden jatkuvan kiidon ja no landing -skenaarion todennäköisyys on kasvanut. Trumpin voitto ja Amerikka ensin -ajattelu on sitä ajatusta vain vahvistanut. Euroopassa tilanteeseen suhtaudutaan ristiriitaisesti esimerkiksi kauppapolitiikan kannalta. Tuontitullien kohdistaminen erityisesti Kiinaan voi hyödyttää Yhdysvalloissa toimivia eurooppalaisyrityksiä, mutta kuten tiedetään, myös riskit kauppapolitiikan osalta ovat korkealla, jos tulleja asetetaan myös Euroopan viennille. Tämä selittää myös reaktiota osakemarkkinalla.
Kiinan tuoreiden talouslukujen mukaan maan kuluttajahintojen nousu hidastui lokakuussa jälleen, nyt alimmilleen neljään kuukauteen. Hinnat nousivat vuodentakaisesta 0,3 % (syyskuussa 0,4 %) ja tuottajahinnat laskivat 2,9 % (syyskuussa -2,8 %). Luvut kertovat edelleen heikosta kotimaisesta kysynnästä ja siitä, että elvytys ei ole vielä täysin rantautunut reaalitalouteen. Perjantaina Kiinan hallinto julkisti uuden, kooltaan 10 biljoonan juanin paketin seuraavalle viidelle vuodelle paikallishallintoja tukeakseen. Paketti sisältää mm. ”piilotetun velan”, kuten varjopankkivelan, takaisinmaksumekanismeja. Ensireaktioiden perusteella sitä pidettiin epäsuorana elvytyksenä eikä sen siksi odoteta kummemmin tukevan reaalitaloutta.