Laskuviikko takana, amerikkalaiskuluttajalta varoituksen sana puoluekannasta riippumatta
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla laskuviikko. Euroopassa otettiin pientä takapakkia erittäin vahvan alkuvuoden jälkeen, ja luisu jatkui Wall Streetillä, jossa viimeisen kolmen viikon aikana on hävinnyt lähes 6 000 miljardia dollaria osakkeiden arvosta.
Euroopassa jännitetään tällä viikolla Saksan liittopäivien äänestystä laajasta investointi- ja puolustuspaketista, joka voi muuttaa koko Euroopan talouspoliittista suuntaa. Uutislähteiden mukaan kristillisdemokraatit, sosiaalidemokraatit ja vihreät olisivat viime viikolla päässeet sopuun paketin yksityiskohdista ja se ehtisi äänestykseen vielä ennen uusien liittopäivien alkamista. Paketin vaikutukset talouteen nähtäisiin pääosin ensin vuodesta alkaen, mutta se pönkittäisi merkittävästi Saksan keskipitkän aikavälin talousnäkymää ja on siksi tärkeä koko euroalueen kasvunäkymän kannalta (lisää aiheesta täällä).
Yhdysvalloissa ns. pehmeä data eli luottamusluvut ovat jatkaneet heikentymistään. Michigan-kuluttajaluottamusindeksin alustavien lukujen mukaan kuluttajaluottamus heikkeni jälleen maaliskuussa. Nyt vaalihuuman tuoma noste on luottamuksesta hävinnyt kokonaan, ja sentimentti tippui kertaheitolla kahden ja puolen vuoden pohjiin. Ensimmäistä kertaa laskua nähtiin yli puoluerajojen: demokraateilla luottamus on hiipunut jo useiden kuukausien ajan, mutta nyt myös republikaanien luottamus horjui ensimmäistä kertaa.
Lähde: LSEG
Erityisesti kauppapolitiikka ja tuontitullit lisäävät nyt hermoilua kuluttajien keskuudessa, ja lähes puolet mainitsi ne inflaation lähteenä tulevaisuudessa. Samalla inflaatio-odotukset seuraavalle 12 kuukaudelle nousivat jälleen, nyt 4,9 %:iin. Myös pidemmältä aikaväliltä eli seuraavalta viideltä vuodelta odotukset ovat selvästi nousseet ja ovat nyt 3,9 %:ssa. Kuluttajat siis pitävät hintapainaita pidempikestoisina kuin esim. koronapandemian aikoihin. Toki mainittava on sekin, että kuluttajat ovat viime vuosina ylireagoineet inflaatioon suhteessa toteutuneisiin lukuihin. Lähikuukaudet näyttävät, kuinka luottamus vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen, sillä edelleen nimellispalkkojen nousu on pysynyt vahvana ja työllisyystilanne hyvänä. Kuluttajien mielen muuttuminen on kuitenkin selvä viesti siitä, että politiikka heijastuu nyt myös tavallisten amerikkalaiskotitalouksien talouteen – eikä vain positiivisesti, kuten vielä odotettiin vaalitulosten tultua julki.
Popular Articles




