Tullibingon rivi täsmentyi, voittajia ei juuri ole
Huutokauppakeisari lähtee neuvotteluihin tarjoamalla puolta pyynnistä, mutta Valkoisessa talossa lyötiin yli toiseen suuntaan. Presidentti Donald Trump ilmoitti myöhään eilen 20 %:n tullimaksuista tavaroiden tuonnille EU:sta.
Unionin yritykset eivät kuitenkaan ole suurimpien tullimaksujen maksajia, sillä mm. Kiinalle asetettiin 34 %:n, Etelä-Korealle 25 %:n ja Japanille 24 %:n tullimaksut. Lisäksi Kanadalle ja Meksikolle on jo määrätty 25 %:n maksut. Kaikkea Yhdysvaltoihin suuntautuvaa tuontia tullaan kuitenkin maasta riippumatta verottamaan 10 %:n perustullein.
Trumpin julkistus oli kitkerää myrkkyä sijoittajille, sillä vaikka ilmoituksia oli jo aiemmin väläytelty, ne olivat ”pahemmasta päästä”. Maakohtaiset tullit tulevat voimaan ensi keskiviikkona, joten aikaikkuna neuvotteluille niiden alentamiseksi on kapea, mutta silti olemassa. EU:ssa pistettäneenkin töpinäksi paitsi omien vastatullien suhteen, myös avaamalla keskustelut Valkoisen talon kanssa. Joka tapauksessa puheista tuli nopeasti konkretiaa ja paljon on jo ehtinyt tapahtua, vaikka Trump on ollut vallassa vasta alle kolme kuukautta.
Tullien taustalla on presidentin epäreiluksi kokema kauppataseen alijäämä, jota hän haluaa nyt vauhdilla korjata. Järeät otteet lisäävät stagflaation riskiä Yhdysvalloissa, jossa kuluttajaluottamus on jo lähtenyt kovaa vauhtia rapautumaan. Kuten kirjoitin tiistaina makrokommentissa, Yhdysvaltain talouden kannalta hyvät vaihtoehdot ovat vähissä. Näkymä ei ole häävi Suomenkaan osalta, sillä Etlan muistion mukaan Suomen bkt:n taso laskisi 0,5–1,6 %, jos USA nostaisi kaikkia tuotteita koskevat tullit 25 %:iin.
Nyt uhattujen tullien kohdalla isku BKT:hen siis olisi hieman pienempi, mutta kuitenkin merkittävä ottaen huomioon jo valmiiksi maltilliset kasvuodotukset. Lisäksi siinä muistutetaan epätasapainoisesta neuvotteluasemasta vastatullien osalta, sillä EU:n viennistä Yhdysvaltoihin suurin osa, 61 %, on tavaroita, mutta tuonnista valtaosa on palveluita ja tavaroiden osuus 45 %. Näin ollen vastatullien teho riippuu myös siitä, tulevatko ne koskemaan myös palveluita. Neuvotteluista siis tuskin tulee helppoja.