Talouslukujen kertomaa
Makrotalouden seuraajilla on päällä jatkuva tuloskausi, sillä lähes päivittäin suurtalouksissa julkaistaan talouslukuja, joita punnitaan markkinan konsensukseen. Tuoreessa Talouden jäljillä -jaksossa käytiin läpi minun ja Antin ”lempilukuja”, eli niitä, jotka olivat meidän mielestämme parhaita talouden seuraamiseen. Tässä tekstissä esitellään niistä kaksi esimerkkiä, jaksossa laajemmin.
Ostopäällikköindeksit ovat oivia lukuja siitä, että ne ovat paitsi suhteellisen reaaliaikaisia (julkaistaan kerran kuussa), samalla ne antavat laaja-alaista tietoa talouskehityksestä aina uusista tilauksista työllisyyteen. Kiinassa aamulla julkaistut Caixin-ostopäällikköindeksin lukemat osoittivat maan palvelualojen palautuneen jälleen kasvuun ensimmäistä kertaa kolmeen kuukauteen. Indeksi nousi lokakuussa lukemaan 52,0 (50,3 syyskuussa). Lukemat vastaavat suhteellisen hyvin aikaisemmin julkaistuja ja suurempia yrityksiä sisältäviä virallisia ostopäällikköindeksejä, jotka nekin osoittivat kasvua sekä palveluissa että teollisuudessa lokakuulta. Yhdistelmä lukuja vaikuttaa siltä, että Kiinan elvytystoimet alkavat vihdoin hiljalleen purra.
Positiiviset yllätykset eivät ole jääneet vain aamun Kiinan lukuihin, vaan niitä on nähty laajemminkin. Kuin vaivihkaa Kiina ja myös euroalue on kammennut itsensä yllätysindekseissä jälleen positiivisen puolelle, mikä tarkoittaa sitä, että toteutuneet talousluvut ovat olleet odotettuja parempia. Kuten jaksossakin toteamme, yllätysindeksit ovat hyvä apu ennusteiden pulssilla pysymiseen, sillä usein yllätysten kääntyminen negatiiviseksi osoittaa ylioptimismin ja johtaa ennustelaskuihin. Nyt siis on aineksia ennustenostoihin Yhdysvaltain lisäksi myös euroalueella, mikäli vastaava kehitys jatkuu.