Kiinan varallisuustappiot ylittivät jo finanssikriisin lukemat
Kiinan talouden ongelmia on vaikea laittaa mittakaavaan. Niiden syntyperä on kuitenkin helpompi hahmottaa, ja se on yksinkertaisesti ylituotanto. Takavuosina Kiinassa tehtiin kaikkea liikaa: liikaa kiinteistöjä, liikaa velkaa ja liikaa kapasiteettia. Ne aiheuttivat kotitalouksille ongelmat, jotka vetävät vertoja jo finanssikriisille.
Kiina yrittää tänäkin vuonna selviytyä kiinteistösektorin massiivisen kuplan puhkeamisesta aiheutuvista ongelmista. Erityisesti kiinalaiskotitalouksien kannalta tilanne on vaikea, sillä kymmenistä miljoonista rakennetuista asunnoista osa jääneekin tyhjiksi, kuten viime vuonna kirjoitin. WSJ:n joulukuun lopussa julkaisema artikkeli valaisee lisää Kiinan tilannetta. Sen lukujen mukaan kiinteistösektorin kriisi on tuhonnut 18 biljoonan dollarin edestä kiinalaiskotitalouksien varallisuutta, joka pitkälti makaa seinissä eli asunnoissa. Tämä on valtava määrä rahaa, ja ylittää jopa vuosina 2008-09 finanssikriisissä nähdyt varallisuustappiot. Tämän päivän dollareihin muunnettuna finanssikriisin aiheuttamat tappiot mm. osakemarkkinan laskun vuoksi olivat 17 biljoonaa dollaria.
Lukuja lisää avatessa ei ole ihme, ettei kiinalaiskotitalouksilla ole oikein haluja kuluttaa. WSJ:n mukaan varoja on palanut 60 000 dollaria per kotitalous. Tämä vastaa monilla alueilla usean vuoden palkkatuloja. Kokonaisuudessaan summa on myös enemmän kuin koko Kiinan osakemarkkinan koko tai maan talouden yhden vuoden tuotanto.
Finanssikriisi oli suuri kolaus asunnonomistajille ja sijoittajille, mutta sen jälkeen osakeindeksit elpyivät suhteellisen nopeasti, ja asuntojen hinnatkin palasivat jälleen nousuun. Kiinan lähes 90 miljoonasta tyhjästä asunnosta osa jääneekin tyhjilleen ja varallisuustappioiksi kotitalouksille, sillä mm. väestön supistuminen ja ikääntyminen nujertavat asuntounelmia. Maan hallinto yrittää elvytyksen ja kotitalouksiin kohdistettujen tukien avulla lievittää asuntokuplan negatiivisia vaikutuksia, mutta tilanne on osoittautunut liian haastavaksi, ja siksi talouskasvunäkymäkin on takavuosia selvästi heikompi. Nyt maksetaan kovaa hintaa takavuosien kiinteistöbileistä.
Kuvio. Kiinan talouskasvu suhteessa Yhdysvaltoihin eri vuosien ennustein. Lähde: WSJ.