Jos Fed myöhästyy, sijoittajat joutuvat vaikeaan paikkaan
”Is Federal Reserve behind the curve?” Tämä kysymys on nyt kuumaa kamaa erilaisilla sijoittajapalstoilla, ja vapaasti suomennettuna tarkoittaa sitä, onko Fed reagoimassa talouden muutoksiin liian myöhään. Sillä on todella sijoittajan kannalta väliä, tehdäänkö rahapolitiikkaa proaktiivisesti vai reaktiivisesti.
Lienee ensin syytä selventää, mitä nämä kaksi adjektiivia tarkoittaa. Proaktiivisella rahapolitiikalla reagoidaan taantumaan tai inflaatiopeikkoihin jo ennen kuin niistä on vahvoja merkkejä. Reaktiivisella rahapolitiikalla puolestaan reagoidaan vasta sitten, kun työttömyysluvut ovat jo merkittävässä nousussa ja inflaatio kiihtynyt, eli ts. kun kaikki on mennyt jo päin mäntyä.
Osakemarkkinan kannalta reagoinnin ajoituksella on merkittävä ero, kuten alla olevat TS Lombardilta lainatut kuviot näyttävät. Jos keskuspankki onnistuu ajoittamaan rahapolitiikkansa niin, että se on proaktiivista, lopputulemana osakemarkkinalla on yleensä mukavaa nousua, kuten viimeksi nähtiin vuonna 2019. Jos reagointi on hitaampaa ja rahapolitiikka reaktiivista, tulos on osakemarkkinan kannalta kehnompi ja on usein merkinnyt indeksilaskua. Tätä todistettiin viimeksi vuonna 2007 alkaneesta syklistä.
Kuvio. Proaktiiviset ja reaktiiviset koronlaskusyklit ja osakemarkkinan kehitys
Lähde: TS Lombard
Missä mennään nyt?
Luonnollisesti kuumaan kysymykseen (Onko Fed myöhässä?) on mahdoton saada yhtä kuumaa vastausta. Vielä vuoden alussa näytti siltä, että rahapolitiikalla reagoitaisiin hyvinkin proaktiivisesti, ja koronlaskuodotukset olivat sen mukaisia. Sitten alkoi odottelu, ja nyt ensimmäiset koronlaskut näyttäisivät tulevan puolisen vuotta myöhemmin. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita, että Fed olisi myöhässä, sillä työmarkkinalla ei vielä ole nähty laaja-alaista heikkoutta, vaikka hieman alaspäin on tultu. Työmarkkina onkin nyt tärkeä kuumemittari myös Fedille, sillä inflaation taittuessa sen muutokset ovat keskiössä myös rahapolitiikassa.
Ruusut tai risut rahapolitiikan ajoituksen onnistumisesta pystytään nytkin jakamaan vasta jälkeenpäin. Sijoittajana on kuitenkin hyvä toivoa, että rahapolitiikassa oltaisiin ajoissa.