IMF:n ennuste: USA ylös, euroalue alas
Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tiistaina julkaistu talousennuste mukaili pitkälti samoja trendejä kuin konsensusennusteet laajemminkin. IMF nosti laajamittaisesti Yhdysvaltain kasvuennusteita tälle ja ensi vuodelle, kun taas euroalueen kasvunäkymää hilattiin alaspäin.
Lähde: IMF
Kasvun hidasteena on etenkin alueen suurin talous Saksa, jonka 2025-ennusteesta lähti kertaheitolla 0,5 %-yksikköä. Täysin onneton ei näkymä kuitenkaan ole, sillä rahasto povaa Espanjalle lähes 3 %:n kasvua tälle vuodelle. Toteutuessaan luvut olisivat samaa luokkaa Yhdysvaltain kanssa, sillä Atlantin toiselle puolelle kasvuennuste näyttää 2,8 %:n BKT:n kasvulukemia tälle vuodelle. Kuulostaa kultakutritaloudelta, sillä samaan aikaan inflaation odotetaan taittuvan. Kehittyneiden talouksien osalta IMF laskikin inflaatioennustetta tälle vuodelle 2,3 %:iin (ensi vuonna 2,0 %).
Vaikka inflaatio hidastuu, keskuspankit eivät vielä IMF:n mukaan ole selvillä vesillä. Rahapolitiikan kiristysten negatiiviset vaikutukset nimittäin ovat rahaston mukaan yksi suurimmista riskeistä maailmantaloudelle Lähi-idän konfliktin kärjistymisen ja kaupan rajoitteiden lisäksi. Tämä on hieman yllättäväkin maininta, sillä korkosykli on jo kääntynyt, mutta nojaa ilmeisesti sille tosiasialle, että korkotaso on edelleen korkea ja rahapolitiikan välittymisellä kestää aikansa.
Aiheeseen liittyen IMF myös julkaisi omia tutkimustuloksiaan rahapolitiikan vaikutusmekanismeista siinä tapauksessa, että koronnostoihin olisi ryhdytty nykyistä aikaisemmin. Sen mukaan inflaatiohuippu olisi jäänyt matalammaksi kuin nyt nähty (punainen viiva ao. kuviossa), mutta BKT:kin olisi sukeltanut rajummin. Kuten aikaisemmassa makrokommentissa olen maininnut, rahapolitiikan ajoituksella on väliä pörssien suunnan suhteen, mutta vielä on vaikea havainnoida sen välittymisen vaikutuksia. Maininta IMF:n riskiskenaariossa kuitenkin todistaa, että myöhässä olo on mahdollista tässä syklissä.
Kuvio. IMF:n skenaariot rahapolitiikan aikaisemman kiristämisen tapauksessa.
Kuvio. Keskeisimmät riskit ja vaikutus kokonaistuotantoon. Lähde: IMF.