Britney Spearsin Stronger kaikui pörssien käytävillä
Viime viikko oli Suomen ja Euroopan osakemarkkinalla erittäin vahva, mistä kertoo Helsingin pörssin 3,7 %:n nousu viikkotasolla. Pitkän rämpimisen jälkeen sijoittajien vahvemmuudentunnetta pönkittivät euroalueen suurmaissa laskeneet inflaatiolukemat ja lisätiedot Kiinan elvytyksestä. Muutoinkin Aasiassa tapahtui viikonloppuna, sillä valuuttamarkkinalla Japanin jeni oli jo perjantaina 4 %:n nousussa dollaria vastaan Japanin vaalituloksen selvittyä ja rahapolitiikkahaukkana tunnetun Shigeru Ishiban tultua valituksi maan pääministeriksi. Nikkei-indeksi oli samasta syystä selvässä laskussa aamulla.
Talouden yllätysindekseissä ei montaa ilon aihetta vieläkään ole. Niiden mukaan talous on pärjännyt odotettua heikommin kaikissa suurissa talouksissa. Hopeareunuksena heikkoudessa on kuitenkin se, että talouden aktiviteetin hidastuessa myös hintapaineet hellittävät. Perjantaina julkaistujen syyskuun alustavien lukujen mukaan inflaatio on hidastunut jo alle EKP:n kahden prosentin tavoitteen Espanjassa ja Ranskassa. Tänään saadaan Saksan luvut, joissa kehitys lienee samansuuntaista. Ne vievät perustaa EKP:n puheilta, joissa inflaatiota pidetään edelleen koholla olevana ilmiönä, ja luonnollisesti lisää kritiikkiä keskuspankkia kohtaan rahapolitiikan keventämisen hidastelussa. Nykyennusteilla olisi jo kummallista, jos EKP ei leikkaisi ohjauskorkoaan kummassakin vuoden jäljellä olevista kokouksista. Edelleen markkinoilla veikataan 25 korkopisteen laskun puolesta, mutta 50 pisteen laskuihinkin alkaisi olla aihetta, kun Federal Reserve avasi pelin niiden osalta. Samalla se kuitenkin tarkoittaisi, että EKP:ssa myönnettäisiin erehdys talousennusteiden suhteen.
Kirjoitin Kiinan rahapoliittisesta elvytyksestä viime viikolla, ja loppuviikolla uutisia saatiin myös talouspoliittisen elvytyksen osalta. Kiinan hallinto nimittäin ilmoitti uusien valtion velkakirjojen liikkeelle laskusta paikallishallintojen tukalaa tilannetta parantaakseen. Velkakirjoja laskettaisiin liikkeelle yhteensä 2 biljoonan juanin edestä (284 miljardia dollaria), kertoi mm. Reuters loppuviikolla. Samalla hallinto lupaili tarpeellisia talouspoliittisia toimia, jotta talouskasvutavoite tälle vuodelle saavutettaisiin. Ongelmana näissäkin toimissa on kuitenkin mittakaava. Uudet velkakirjat ovat suuruudeltaan noin 1,4 % Kiinan BKT:sta, eli eivät aivan sitä mitä sijoittajat ovat toivoneet. Vertailun vuoksi vuonna 2009 julkistettu elvytysohjelma vastasi 12 %:a Kiinan BKT:sta. Kiinan ja Euroopankin osakemarkkinaa elvytysuutiset ovat onnistuneet piristämään, sillä Shanghai Composite -indeksin osakkeet nousivat selvästi, 12,8 %, viikon aikana.