WithSecure sijoittajapäivä: Tavoiteltu kiihtyvä kasvu korjaisi osakkeen erittäin matalaa arvostusta
WithSecure järjesti perjantaina sijoittajapäivän, jonka tallenne on katsottavissa täältä. Päivän perusteella iso kuva yhtiön suhteen on pitkälti ennallaan. Viime vuosina yhtiö on rakentanut keskisuurille yrityksille hyvin istuvan tuote- ja palvelutarjooman, jolla on edellytykset menestyä äärimmäisen kilpailulla markkinalla. Yhtiö tavoitteleekin kasvun selvää kiihtymistä vuoteen 2027 mennessä, mikä heijastuisi skaalautuvan kulurakenteen ansiosta myös tulosriveille. Osakkeen erittäin matalaksi painuneen arvostuksen (IFRS16 oik. EV/S 0,7x) valossa sijoittajat tuntuvat jo heittäneen pyyhkeen kehään osakkeen suhteen, eikä tavoitteisiin tällä hetkellä uskota. Mielestämme tämä tekee riski/tuotto-suhteesta houkuttelevan, sillä ennusteisiimme piirretty selvästi tavoitteita heikompikin suoritus puoltaa osakkeelle selvästi nykytasoa korkeampaa arvoa.
Strategia keskittyy keskisuurten yritysten tietoturva-ahdingon helpottamiseen
WithSecure tavoittelee kumppanikanavansa kautta erityisesti keskisuuria yrityksiä (200-2000 henkilöä), joiden tarve investoida tietoturvaan on jatkuvassa kasvussa, mutta rajalliset resurssit rajoittavat omien sisäisten tietoturvatiimien rakentamista. Investointipainetta tulee niin jatkuvasti kasvavien kyberuhkien kuin sääntelyn pakottama. WithSecure on rakentanut Elements-alustansa tuotetarjooman ja sitä tukevat palvelut vastaamaan juuri tämän kohderyhmän tarpeita, jotta tietoturva-asiat voitaisiin laittaa kuntoon kustannustehokkaasti ja sääntelyn (esim. NIS2) vaatimalla tavalla. Yhtiö on myös yksi ainoita merkittäviä eurooppalaisia tietoturvatoimittajia, mikä auttaa täällä kilpailussa amerikkalaispainotteista kilpailijajoukkoa vastaan.
Tavoitteena parantaa kasvun- ja kannattavuuden yhdistelmää
Kommentoimme WithSecuren tavoitteita jo aiemmin täällä. WithSecuren tavoitteena on, että seuraavien kolmen vuoden aikana (2025-2027) yhtiöstä tulee ”Rule of 30+” -yhtiö. Tämä tarkoittaa sitä, että Elements-yhtiö -segmentin liikevaihdon kasvu-%:n ja oikaistun käyttökate-%:n summa ylittää 30 %.
Odotustemme mukaisesti WithSecure tavoittelee kasvun kiihdyttämistä kaksinumeroiseksi, jolloin korkean bruttomarginaalin (2024e 80 %; tavoite 80-85 %) sekä skaalautuvan kulurakenteen myötä myös käyttökatemarginaali (2024e n. 3 %) nousisi kaksinumeroiseksi.
Kasvun osalta keskeisiä ajureita ovat uusmyynti, lisä- ja ristiinmyynti sekä uudet tuotteet (Exposure Management), kumppanikanavan kehittäminen sekä asiakaspoistuman minimointi pitämällä hyvää huolta nykyisistä asiakkuuksista.
Kannattavuuden puolella WithSecure on viime vuosina tehnyt jo merkittäviä kulusäästöjä, mikä tukee jo lähivuosien kannattavuusparannusta kasvun toteutuessa. Yhtiö pyrkii kuitenkin jatkossakin hakemaan lisää tehokkuutta niin myynnin kuin tuotekehityksen puolella ja pitämään hallinnon mahdollisimman kevyenä. Yhtiö myös totesi, että mikäli kasvua ei strategiakaudella saavutettaisi, olisi yhtiö myös valmis uusiin kulusäästöihin kannattavuuden nostamiseksi, jotta tavoitteen mukainen yli 30 %:n kasvun ja kannattavuuden yhdistelmä saavutettaisiin.
Nykyinen ennusteemme odottaa kasvun vuonna 2027 olevan reilu 5 % ja konsernitason käyttökate-ennusteesta (8,7 %) johdettuna Elements-yhtiön kannattavuus olisi karkeasti noin 10 %:n tasolla. Siten ennusteissamme olisi merkittävää nousupainetta, mikäli WithSecure lähtee etenemään lähivuosina tavoitteidensa mukaisella kasvupolulla.
WithSecuren kasvu ei jää kiinni markkinoiden koosta
Sijoittajapäivässä WithSecure avasi tuoreimpia arvioita yhtiön kohdemarkkinoiden koosta. Laajalla pensselillä tarkasteltuna WithSecuren eri tuotealueiden markkinan koko vuonna 2024 on globaalisti noin 36,9 miljardia dollaria ja niiden odotetaan kasvavan noin 16 %:n vauhtia tulevina vuosina. Mikäli kohdemarkkinaa rajataan WithSecuren strategian kannalta keskeisille markkinoille (Eurooppa ja Japani) sekä pienten ja keskisuurten yritysten kohderyhmään, on potentiaalinen markkina silti noin 7,5 miljardin dollarin kokoinen.
Markkinan kasvua ajavat käytännössä jatkuvasti kasvavat uhkakuvat sekä kiristyvä sääntely. Tuoreimpana uusi NIS2-direktivii tuo Euroopassa noin 100 tuhatta yritystä tämän ennaltaehkäisevää kyberturvaa vaativan sääntelyn piiriin. Direktiiviä aletaan soveltaa maasta riippuen 2024-2025 aikana, ja sen laiminlyönti voi saattaa yhtiöiden hallituksen/johdon henkilökohtaiseen vastuuseen rikkomuksesta. Tämä hyvin todennäköisesti tuo lisää kysyntää myös WithSecuren ratkaisuille.
Kyberturvamarkkinan voimakas kasvu on houkutellut paikalle runsaasti toimijoita ja markkinan kova kilpailupaine on yksi keskeisimpiä riskitekijöitä WithSecuren sijoittajatarinassa. WithSecure profiloituu kilpailukentässä merkittäväksi eurooppalaiseksi vaihtoehdoksi amerikkalaispainotteista pääkilpailijajoukkoa vastaan. Yhtiön mukaan se erottuu myös sillä, että kukaan muu ei ole ottanut keskisuuria (200-2000 henkilön yritykset) strategiansa keskiöön, vaan kyberturva-alustoja rakennetaan lähtökohtaisesti suurten yritysten tarpeista lähtien.
Paljon potentiaalia niin uusien asiakkaiden voittamiseen kuin lisämyyntiin nykyisille asiakkaille
Euroopassa on yli 36 miljoonaa yritystä, joista WithSecuren asiakkaita on reilu 100 tuhatta. Näistä valtaosa (n. 95 tuhatta) on pieniä 0-49 henkilön yrityksiä, joille myyntiä pyritään tekemään yhä automatisoidummin erilaisten digitaalisten alustojen kautta tai jälleenmyyjäkumppanien kautta. Puolestaan 50-249 henkilöä työllistäviä yhtiöitä on noin 275 tuhatta, joista 8800 on WithSecuren asiakkaita. Yli 250 henkilön yhtiötä on puolestaan noin 58 tuhatta, joista 3300 on WithSecuren asiakkaita. Näissä kahdessa ryhmässä tietoturvatarpeet ovat erityisesti kasvussa, mutta rajalliset resurssit rajoittavat omien sisäisten tietoturvatiimien rakentamista. WithSecuren koko tuote- ja palvelutarjooma on rakennettu juuri näiden asiakkaiden palvelemiseen, ja ratkaisuja myydään kumppanien (IT-palvelukumppanit ja integraattorit) kautta, jotka voivat rakentaa omia lisäarvopalveluita WithSecuren ratkaisujen ympärille.
WithSecuren mukaan yhtiön yli 200 henkilön asiakkaiden keskuudessa 29 %:lla on kaksi Elements-moduulia käytössä, 10 %:lla 3 moduulia ja vain 4 %:lla 4 moduulia tai enemmän. Näin ollen edelleen hyvin iso osa ostaa yhtiöltä vain päätelaitteiden suojaustuotteita. Alla oleva kuvaaja havainnollistaa, miten paljon asiakaskohtaista keskilaskutusta on mahdollista nostaa, mikäli yhtiön asiakkaat ottavat Elements-alustan moduuleja laajemmin käyttöön.
Niin uusmyynnin kuin lisämyynnin kasvattamisessa kumppanikanavan kehittäminen on avainasemassa. Tällä saralla WithSecure on viime vuosina ottanut askelia oikeaan suuntaan, ja Elements-alustan kautta uusien tuotteiden myyminen on tehty kumppaneille selvästi aiempaa helpommaksi. Samalla yhtiön kumppaneille tarjoamat tukifunkiot sekä co-security-palvelut erottavat yhtiötä muista tietoturvatuotteiden tarjoajista. Yhtiön pyrkii myös optimoimaan tuotteidensa hinnoittelua siten, että kumppanin kannalta WithSecuren tuotteiden myynti on taloudellisesti järkevää.
Pilvipohjaisten tuotteiden ja palveluiden numeroihin saatiin lisää näkyvyyttä
WithSecure avasi ensimmäistä kertaa tarkemmin Elements-yhtiö -segmentin pilvipohjaisten tuotteiden ja palveluiden jatkuvan liikevaihdon (Q3’24: ARR 81,8 MEUR) jakaumaa. Itse pilvipohjaiset tuotteet muodostavat tästä 59,6 MEUR ja niiden ARR:n vuosikasvu oli Q3:lla 16,2 % ja asiakkaiden nettopysyvyys (NRR 110 %) kertoo kasvavasta SaaS-liiketoiminnasta. Pilvituotteissa bruttomarginaali on erittäin vahvalla 87 %:n tasolla. Loppuasiakkaita tuotteilla on yli 140 tuhatta ja 10 suurimman kumppanin kautta liikevaihtoa tulee 13,2 MEUR. Siten yksittäisiin kumppaneihin tai asiakkaisiin liittyvät riskit ovat rajallisia.
Hallinnoidut palvelut ja co-security-palvelut muodostivat Q3:n lopussa 22,2 MEUR (Q3’23: 22,5 MEUR) jatkuvasta liikevaihdosta. Täällä WithSecure on jo jonkin aikaa siirtänyt fokustaan suurista asiakkuuksista keskisuurin asiakkaisiin strategiansa mukaisesti ja osin myös kiristyneen kilpailutilanteen pakottamana. Yhtiö on voittanut hyvin uusia keskisuuria asiakkaita, mutta aiemmin menetetyt isot asiakkuudet näkyvät liikevaihdon paikallaan polkemisessa ja heikossa NRR-luvussa (87 %). Top10 asiakkaat muodostavat edelleen noin 7,8 MEUR liikevaihdosta, ja osa tästä on asiakaspoistumariskin alla. Yhteensä yhtiöllä on täällä 270 asiakasta. Isojen asiakkaiden menetyksistä huolimatta WithSecure uskoo myös hallinnoitujen palveluiden liikevaihdon kääntyvän uudella strategiakaudella kasvuun. Täällä bruttomarginaali (59 %) on parantunut selvästi viime vuosina, mutta tulee aina jäämään alle tuoteliiketoiminnan käsipareja vaativan palveluelementin vuoksi.
Konsultoinnin divestointia edistetään aktiivisesti ja CPSF-liiketoimintaa kehitetään itsenäisenä yksikkönä
Konsultoinnin divestoinnista kysyttäessä yhtiö totesi vain käyvänsä aktiivisesti keskusteluja sen suhteen. Yhtiön mukaan pitkittynyt prosessi ei ole vaikuttanut konsultointiliiketoiminnan kehitykseen esimerkiksi asiakaspoistuman tai työntekijöiden poikkeuksellisen vaihtuvuuden kautta.
WithSecure jatkaa Cloud Protection for Salesforce -liiketoiminnan kehittämistä itsenäisenä liiketoimintana, josta irtaantumista pidämme jossain kohtaa mahdollisena. Ratkaisun kohderyhmää ovat erityisesti suuret yritykset, joten lähestymiskulma on hyvin erilainen kuin WithSecuren strategian ytimessä olevien keskisuurten yritysten kohdalla. Täällä liiketoiminnan luvut (Q3’24: ARR 10,2 MEUR, +38 %) lähtivät viime neljänneksellä kehittymään vahvasti useamman pehmeän neljänneksen jälkeen. WithSecure kommentoi ratkaisulla olevan nyt yli 270 asiakasta (+28 % edellisvuodesta) ja näistä yli 30 on Fortune500-kokoluokan yhtiöitä. WithSecure näkee edelleen tällä hyvin niche-markkinalla vahvaa kasvupotentiaalia ja pitää ratkaisuaan vähäiseen kilpailuun nähden selkeästi parhaana. Keskeisinä fokusalueina on jatkuvan liikevaihdon kasvattaminen sekä tuotteen ominaisuuksien laajentaminen.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
WithSecure
WithSecure on kyberturvallisuustuotteita ja -palveluita tarjoava yhtiö, jonka ratkaisut auttavat tuhansia yrityksiä suojautumaan tietoturvauhkilta. WithSecuren liiketoiminta koostuu tuoteliiketoiminnasta, hallinnoiduista palveluista, joissa tuote ja palvelu yhdistyvät sekä puhtaasta palveluliiketoiminnasta. Valtaosa WithSecuren liikevaihdosta tulee arviomme mukaan vielä päätelaitteiden suojaustuotteista (Endpoint Protection, EPP). WithSecure tarjoaa suuryrityksille ja muille kriittisiä IT-järjestelmiä omistaville tahoille konsultointia kaikilla kyberturvallisuuden osa-alueilla. Yhtiön tarjoamia palveluita ovat muun muassa tietoturvatarkastukset, kyberturvan stressitestit (Red Teaming), strateginen riskien- ja tietoturvan hallinta, tietoturva ohjelmistokehityksessä sekä tietomurtoihin ja -vuotoihin reagointi.
Lue lisää yhtiösivullaTunnusluvut23.10.
2023 | 24e | 25e | |
---|---|---|---|
Liikevaihto | 142,8 | 147,6 | 154,8 |
kasvu-% | 6,02 % | 3,37 % | 4,83 % |
EBIT (oik.) | −26,3 | −8,3 | −3,3 |
EBIT-% (oik.) | −18,44 % | −5,59 % | −2,11 % |
EPS (oik.) | −0,13 | −0,04 | −0,01 |
Osinko | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Osinko % | |||
P/E (oik.) | - | - | - |
EV/EBITDA | - | 125,56 | 15,19 |