Onnistuneen listautumisen anatomia, osa 5: Hääbileet ja avioliitto
Miksi välillä yksi listautuja saa sijoittajayleisön valtavan suosion, mutta toisesta tulee sijoituskeskusteluiden inhokki? Voiko epävarmassa markkinatilanteessa tehdä onnistuneen listautumisen? Blogisarjassa pohditaan onnistuneen listautumisen elementtejä. Edellinen kirjoitus on luettavissa tästä.
Aiemmat blogin osiot ovat keskittyneet pääasiassa taktisiin asioihin, joilla luodaan pohjaa onnistuneelle listautumisella. Sarjan viimeisessä osassa pureudun siihen, miten yrittäjän kannattaa ylipäätään määritellä itselleen onnistunut listautuminen. Listautumisen onnistumisena nimittäin pidetään usein osakkeen ylimerkintää ja positiivista kurssiavausta. Listautuvan yrittäjän kuitenkin pitää miettiä asioita myös avauspäivää pidemmälle.
Mielestäni listautumisprojekteissa yleisesti keskitytään liikaa hienojen hääbileiden järjestämiseen isolla rahalla miettimättä tarpeeksi itse avioliittoa. Pörssikellon kilautukseen liittyy kieltämättä yrittäjän ammattiylpeyttä hivelevää glamouria, joten siitä on helppo innostua. Koko pitkä projekti tähtää yhteen suureen hetkeen. Myös järjestelyn palkkiorakenne on sidottu lähes kokonaan hääbileiden onnistumiseen. Avioliitto voi kuitenkin olla karu pettymys, jos vastapuoli eli uudet omistajat kokevat tulleensa petetyksi.
Tämän takia laajentaisin listautumisen onnistumisen tarkastelua kattamaan seuraavia kriteereitä:
- Listautuminen ylimerkitään
- Osakkeella on neutraali/positiivinen avaus pörssissä (markkinaolosuhteet huomioiden)
- Osakkeella on likviditeettiä ja kiinnostus yhtiöön jatkuu myös jälkimarkkinassa
- Uudet ja vanhat omistajat ovat tyytyväisiä
- Yhtiö ei ladannut itselleen epärealistisia tulevaisuuden odotuksia listautumisessa
Listautujalla on aina kiusaus asettaa itselleen liian rohkeat odotukset ja markkinoida niitä äänekkäästi, koska se helpottaa listautumisen läpimenoa hyvällä arvostuksella. Avioliitolle se ei kuitenkaan tiedä hyvää. Maltillisten odotusten asettaminen ja matalalla arvostuksella listautuminen taas parantavat niin listautumisannin kuin hyvin alkavan avioliiton todennäköisyyttä. Vanhoille omistajille arvostuksesta tinkiminen on kuitenkin usein vähiten mieluisa vaihtoehto.
Yksinkertaistetusti jos haluaa parantaa listautumisannin läpimenon todennäköisyyttä, voi 1) pienentää listautumisannin kokoa, 2) hankkia enemmän nimekkäitä ankkurisijoittajia tai 3) painaa osakkeen arvostusta houkuttelevammaksi. Kaikkien parametrien säätämisellä on kääntöpuolensa. Annin koon pienentäminen tarkoittaa vähemmän kasvupääomaa yhtiölle ja heikompaa likviditeettiä jälkimarkkinaan. Suuri ankkurisijoittajien potti ja liian pieni määrä yleisölle tarjottavia osakkeita johtaa heikkoon likviditeettiin jälkimarkkinassa sekä tyytymättömyyteen yksityissijoittajissa. Osakkeen arvostuksen alentaminen kasvattaa vanhojen omistajien diluutiota tai myyntien kohdalla pienentää myyjien saamaa rahamäärää.
Lopullisia parametreja pitää harkita tarkkaan huomioiden vielä listautumishetken markkinatunnelma, joka laittaa vielä usein oman mausteensa soppaan. Yhtälö onnistuneisiin hääbileisiin ja avioliittoon on todella moniulotteinen ja sen ratkominen on yksi listautumisprojektin kiehtovimpia osia.
Kiitos blogisarjan lukemisesta! Jos koit sen hyödylliseksi, jaathan sitä eteenpäin potentiaalisille listautumista pohtiville yrittäjille!
Linkit aiempiin osioihin:
Osa 1: Aikainen ulostulo
Osa 2: Se mikä poikkeaa varastaa huomion
Osa 3: Heikkouksien sokerikuorruttaminen (ei kannata)
Osa 4: Sijoituskeskusteluihin osallistuminen
Tutustu listautujan tietopakettiimme täältä.